Album týždňa: 

Therapy? – Hard Cold Fire


Album týždňa: 

Therapy? – Hard Cold Fire


Po tridsiatich rokoch od svojho vystúpenia v Bratislave sa vracajú veľkí synovia severoírskej hlučnej a zároveň melodickej hudby so svojím novým, už šestnástym štúdiovým albumom.
Znie to neuveriteľne, ale Therapy? naozaj hrali na Slovensku už 2. marca 1993, čiže veľmi tesne pred veľkým výbuchom slávy a pozornosti zo všetkých strán v polovici 90. rokov minulého storočia.

Bolo to vtedy v novom Účku, v bunkri pod bratislavským Hradom, setlist otvárali skladbou Meat Abstract a končili veľkým hitom Teethgrinder, nechýbal ani cover od Judas Priest Breaking the Law a dobová tlač na čele s časopisom Uragán nešetrila ováciami. Aj samotní Therapy? boli nadšení z prijatia a skvelej atmosféry v klube.

Zásadná otázka teda dnes znie, či sa dá táto mágia opakovať, vrátiť či veriť s hudobníkmi po tak šialene dlhej dobe? Nový album Hard Cold Fire naznačuje len pozitívne odpovede.

Album sa nahrával už v novembri 2021 v Marshall Studios v Milton Keynes v Británii, no kvôli tomu, že sa Therapy? celý rok 2022 venovali veľkej šnúre k 30. výročiu svojho vzniku, ktorá bola zase odkladaná kvôli kovidu, nahrávka sa odložila na 18 mesiacov do trezoru a prichádza až v týchto jarných dňoch ako veľká oslava toho najlepšieho, čo sme kedy obdivovali na tomto fenoméne z Belfastu.

Tie jasné a priamočiare riffy, tie napumpované bicie, stále prítomná divoká energia a predovšetkým nezameniteľný hlas frontmana Andyho Cairnsa – Therapy? súčasnosti skutočne dokážu znieť ako Therapy? z ich najlepších rokov v polovici magických deväťdesiatok minulého storočia.
Ak počujete v ich zvuku ozvenu amerického veľkomesta od Helmet, máte to správne. Ak je to pre vás stará dobrá odpoveď severoírskych mladíkov na tvorbu fenoménu Black Flag, veľmi dobre. Ak tam nájdete Seattle a grunge v rozpuku, opäť ste na správne stope.
Veď sa len započúvajte do pasáže hneď po refréne v skladbe Joy a pochopíte, že porovnávanie Therapy? s Nirvanou vtedy jednoducho nebolo len tak z prsta vycucané.

Na kapelu, ktorá si v časoch najväčšej slávy zahrala napríklad hneď dvakrát za sebou na mamuťom festivale Monsters Of Rock v Doningtone, a to na želanie samotnej Metallicy, sú dnes Therapy? veľmi skromní a sympatickí a sústredia sa na dôležité veci v živote. Ako v jednom z nových rozhovorov spomína Andy Cairns, vo veku 57 rokov sa naozaj nepotrebuje vyvážať v tourbuse, ktorý stojí 2500 libier na deň. Radšej príde domov so slušným zárobkom, s ktorým sa postará o svoju rodinu a zaplatí si všetky účty. Skromnosť, vytrvalosť a pracovitosť, to sú sympatické vlastnosti, ktoré sú s Therapy? spojené už od roku 1989. Odvtedy až dodnes hrajú spolu gitarista a spevák Andy Cairns a basgitarista Michael McKeegan. Bubeník Neil Cooper je s nimi od roku 2002.

Od koncertu v bratislavskom Účku ubehlo už naozaj neuveriteľne veľa času. Odvtedy hrali Therapy? na Slovensku ešte dvakrát. Videl som na Topfeste na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom v lete roku 2007 – už vtedy sa zdali byť síce za zenitom, ale stále vo veľmi dobrej forme. Naposledy u nás hrali v bratislavskom MMC v marci 2012. Je načase opäť si to niekedy v dohľadnej dobe zopakovať. Ich nový album totiž nasvedčuje tomu, že Therapy? jednoducho nestarnú. Ako každá dobrá hlučná gitarová hudba.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame