Kultový album_FM: Brian Eno - Apollo: Atmospheres and soundtracks

Kultový album_FM: Brian Eno - Apollo: Atmospheres and soundtracks

Apollo: Atmospheres and sountracks je názov spoločného albumu, ktorý nahrali Brian Eno, Daniel Lanois a Roger Eno. Vyšiel v roku 1983, pred štyridsiatimi rokmi.

Kultový album_FM: Brian Eno - Apollo: Atmospheres and soundtracks Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hudba z albumu Apollo vyšla pôvodne ako soundtrack k filmu o vesmírnych misiách. Veľmi rýchlo však začala žiť vlastným životom, lebo netreba k nej obrázky, aby ste si predstavili beztiažový stav a nekonečný vesmír. Apollo je jeden z učebnicových albumov žánru ambient, ktorý si vychutná úplný začiatočník, rovnako aj niekto, kto hľadá hlboký hudobný ponor.


Apollo je hudba inšpirovaná kozmom, letmi do vesmíru. Sú tu temné, komplikované plochy, ktoré boli typické pre Enove predošlé ambientné nahrávky. Popri nich vynikajú nádherné, melodické kúsky, a tiež pre ambient nezvyčajné použitie steel gitary, ktoré tu však pôsobí úplne prirodzene.

eno.jpg

Chvíľu je to strašidelná prázdnota, chvíľu zase niečo veľmi ľudské. Hudba sa mení len veľmi nenápadne, asi ako keď sledujete oblaky, dôležité sú tu farby zvukov. Je to ale veľmi prístupná doska, aj v Enovej diskografii, aj v žánri ambient. Skladby z nej sa dostali aj na soundtracky známych filmov, napríklad na Trainspotting.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame