Kultový album_FM: Suede – Suede

Kultový album_FM: Suede – Suede

Debutový album skupiny Suede má tridsať rokov. Vyšiel 29. marca 1993.

Kultový album_FM: Suede – Suede Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prijatie debutu Suede ukazuje, akú silu mala v tom čase britská hudobná tlač. Suede nevydali ešte ani jeden singel, a už o nich písali ako o najlepšej novej kapele. Briti potrebujú uctievať, zbožňovať svoje skupiny. A Suede sa do toho trafili, nahrali výraznú popovú dosku, sebavedomý debut, ktorý išiel v tradícii toho najlepšieho z britskej hudby za posledné roky.


Bret Anderson spieval o živote vtedajších dvadsiatnikov, o experimentoch so sexualitou, neistote aj obavách, o depresii. Jeho texty balansujú na hrane, miestami vystrelia veľmi vysoko, aby sa vzápätí prepadli veľmi hlboko. Gitarový zvuk Bernarda Butlera sa dá popísať ako hrdzavý, rinčavý. Spoločne vytvorili veľmi britsky znejúce piesne, ktoré stáli na odkaze The Smiths, a Davida Bowieho.


Suede a ich debut boli aj hype, nafúknutá bublina: v tom čase to bola najrýchlejšie sa predávajúca doska, ktorá okamžite vyletela na prvé miesto. Suede s debutom vyhrali Mercury Music Prize.

Hovorí sa o ňom, že je to album, ktorý nakopol žáner britpop, čo bola vlastne tiež konštrukcia britských hudobných novinárov.

suede.jpg

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame