Album týždňa: Depeche Mode - Memento Mori

Album týždňa: Depeche Mode - Memento Mori

Pred týždňom sme spomínali na kultový album Songs of Faith and Devotion a v piatok vyšiel naozaj dlho očakávaný, v poradí 15 album Depeche Mode. Aký je v kontexte štyridstaťdvaročnej kariéry kapely, ale i v kontexte súčasnej popmusic, si povieme a vypočujeme počas celého týždňa v našej novinkovej albumovej rubrike.

Titul Memento Mori, pripomienka našej smrteľnosti, je prirodzene narážkou na úmrtie Andyho Fletchera. „Andy zomrel len pár dní predtým ako som sa mu chystal poslať svoje nové piesne. Andy miloval počuť našu novú hudbu ako prvý. Tentoraz sa však veci vyvinuli ináč a časť novej hudby vznikla vôbec po prvýkrát ako výsledok mojej spolupráce s členom inej kapely. Už niekedy pred desiatimi rokmi ma oslovil Richard Butler, ale k ničomu vtedy nedošlo. Richard sa mi potom pripomenul počas pandémie, a to sa už naše kontakty zintenzívnili. Na albume sú celkovo tri naše spoločné skladby,“ uviedol pre Apple Music Martin Gore. Dodajme, že jedna z týchto piesní patrí na albume k tým najvydarenejším.

Sympatickou črtou album je, že úplne ignoruje akékoľvek súčasné, komerčne úspešné trendy. Zároveň si najmä veteráni medzi fanúšikmi pochvaľujú, že kapela sa príklonom k syntetizérom či skôr odklonom od gitár a duniacich bicích akoby zvukovo tak trochu vrátila do 80. rokov pričom pozor - nejde o žiadne bohapusté retro-fňukanie za akože starými zlatými časmi. Zvukovo totiž ide o veľmi svieže dielko. V kontexte celkovej tvorby Depeche Mode zrejme nebude mať Memento Mori výnimočný štatút, hoci od vydania ubehlo len pár dní a album sa už začína črtať ako tzv. grower, v kontexte tvorby Depeche Mode za posledných 15 rokov je možno tým najlepším, no zaujímavý je i v kontexte globálnej popmusic. Depeche Mode sú megahviezdy, neprehliadnuteľné a najmä neprepočuteľné a taký je aj ich štýl. A nemám na mysli Martinove sukne. Hecnite sa trochu a vypočujte si popri nových skladbách Depeche Mode aj aktuálnu TOP 20 nových singlov podľa ľubovoľnej streamovacej služby. Songcrafting Depeche Mode, teda niečo ako písanie a aranžovanie skladieb, pôsobí ako z iného sveta a otvára otázku: čo sme to vlastne za posledné roky v tej popmusic dostávali naservírované.

„Niektoré skladby na mňa zafungovali okamžite, ako Ghosts Again, niektoré potrebovali čas, ako My Cosmos is mine,“ hovorí o novinkách Depeche Mode Dave Gahan. „Potom sú skladby, ktoré fungujú skôr ako film, majú zvláštnu náladu, melancholickú ale dobrú. Spravidla fungujú aj vďaka našim dvom producentom - Jamesovi Fordovi a Marthe Salogni. Sú to tie pomalšie čísla a mám ich rád, napríklad Don't say you love me, to je úplný Scott Walker,“ dodáva Gahan.

Popová kapela, ktorá sa nechce páčiť každému za každú cenu. V dnešnom svete vzácny úkaz. Berte alebo nechajte tak, my sme OK so všetkým. K tomu kolekcia dvanástich vydarených piesní s osobitým zvukom a dospelými textami. Na záver si dovolím byť trochu osobný. Depeche Mode som spoznal ako dvanásťročný v roku 1983 sledujúc jeden z klipov kapely vo vysielaní ORF. Bola to okamžitá láska k čomusi veľmi výnimočnému. A som veľmi rád, že teraz, v roku 2023, môžem smelo konštatovať, že som sa ani trochu nemýlil.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame