Album týždňa: slowthai - UGLY

Album týždňa: slowthai - UGLY

Tento týždeň sa z noviniek o našu priazeň uchádzali veľmi popová, veľmi rnb a veľmi soulová Kali Uchis, veľmi experimentálne znejúce Xiu Xiu, nezameniteľný indie dospelák Steve Mason a hudobne premýšľajúci rapper Slowthai. A keďže mládež má dnes zelenú, zelenú dostal aj obľúbený britský umelec, ktorý to má už opäť namierené v lete aj na Slovensko.

S tým rapperom, ako som ho charakterizoval v úvode, to je trocha zložitejšie. Najmä preto, že z hudby Tyrona Framptona alias Slowthai oveľa viac než nejaké dedičstvo hip-hopových velikánov cítiť vzťah k punku. Ako k britskému tak i k americkému. A to až tak, že keby sa ma niekto opýtal, či si myslím, že je Slowthai viac rapper alebo punkáč, zvolil by som druhú možnosť.

Slowthai hovorí, že predošlý album ho celkom oslobodil duševne aj umelecky a dostal chuť robiť čokoľvek, bez ohľadu na žánre a očakávania. Podobne ako Lil Yachty, aj Slowthai sa nechal inšpirovať hudbou svojej ranej mladosti - kým u Yachtyho to boli najmä Pink Floyd a Radiohead, tak u Slowthaia to bola hlavne Nirvana a Radiohead. Neprekvapí preto, že album UGLY je výsledkom jam sessions regulárnej hoci príležitostnej štúdiovej kapely.

Hoci to pri rapperoch často nezvykneme hovoriť, práve hudobná zložka albumu UGLY je tým najzaujímavejšou. Do značnej miery je dielom producentskej dvojice Dan Carey a Kwes Darko. Hneď úvodnú skladbu albumu Slowthai opisuje ako rýdze šialenstvo. “Dan Carey miluje modulárne synťáky, tak som mu povedal, že vymyslime niečo veľmi ťažké a tvrdé a kým synťák hral a ja som si odbehol, mal som hotový text o veciach, ktoré som si vždy zakazoval. Sexualita, psychoterapia, a dospievanie počas otcovstva.”.

Piesne, ktorých názvy snáď majú evokovať pokusy akési životné filozofie a pohľady označuje boldom, ale ďaleko sa nedostane. Titulná pieseň má napríklad reflektovať ruskú agresiu na Ukrajinu, no Slowthaiovi to vychádza tak, že spoločnosť chce aby to bola aj jeho vojna, kým on nie. Oveľa zaujímavejší je pri písaní príbehov, či už vymyslených, vlastných alebo odpočutých. Deti z neúplných rodín, žiarlivostné delikty, drsné ulice, kluby. No a ak vás texty rapperov až tak netrápia, vždy je na albume dosť hudby na počúvanie. Doplňme, že okrem producentov sa o ňu postarali aj multiinštrumentalista Ethan P. Flynn a jeho kamaráti z kapiel Beabadoobee, Jockstrap a Fountains D.C. ako aj Shygirl.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame