Album týždňa: The Arcs - Electrophonic Chronic

Album týždňa: The Arcs - Electrophonic Chronic

Do roku 2015 sme meno Dan Auerbach spomínali v súvislosti s kapelou The Black Keys. Frontman známej kapely však v roku 2015 rozbehol aj ďalší projekt The Arcs, v ktorom sa k nemu pridali aj Leon Michels, Nick Movshon, Homer Steinweiss a aj dnes už zosnulý Richard Swift. Kapela v roku 2015 vydala debut Yours, Dreamily a potom dlho dlho nič. Jedným z dôvodov dlhého ticha bola aj smrť ich kolegu Richard Swifta v roku 2018. Do jeho smrti s ním však nahrali mnoho materiálu hodného vydania, museli ale počkať na ten správny čas, kedy budú mať dosť síl dokončiť ho. A ten prišiel. Kapela do roku 2023 vstúpila s novinkou Electrophonic Chronic.

Nahrávanie druhej štúdiovky The Arcs, na ktorú sme čakali neuveriteľných osem rokov, prebiehalo na niekoľkých miestach. V New Yorku, ale aj v Nashville v štúdiu Dana Auerbacha. Album je možné definovať veľmi jednoducho, je to pocta ich zosnulému kolegovi Richardovi Swiftovi, je to spomienka na to ako hral, spieval či ako sa smial. „Už dlho sme mali tie skladby hotové, až raz prišiel čas, kedy sme dokázali tie súbory otvoriť a začať počúvať. Musel prejsť nejaký čas od Richardovej smrti. Odkedy zomrel, nedokázali sme počúvať hudbu. Keď sme si to pustili, bola to pre nás taká rozlúčka s ním, vďaka tomu, že sme ten album dokončili sme si to odsmútili,“ uviedol Dan Auerbach pre the current.org.

Odchod kolegu Richarda Swifta bol pre kapelu veľmi ťažkým, veď niekoľko rokov boli spolu nonstop počas turné či nahrávania v štúdiu. Možno aj preto sa kapela rozhodla, že na druhom albume The Arcs nepôjdu iným smerom ako na debute. Ak sa vám páčil ten, tak budete mať radi aj novinku Electrophonic Chronic. „Naše albumy budú vždy podobné, lebo The Arcs majú svoj typický sound. Keď sa všetci stretneme a začneme spolu hrať, tak z toho vždy vznikne ten náš typický zvuk. Niečo, čo drží aj tento album pokope,“ prezradil Dan Auerbach. Kapela pri nahrávaní využívala rôzne vintage nástroje, najmä isté klávesy zo 60.rokov.

Dan Auerbach si už takmer dvadsať rokov užíva slávu s kapelou The Black Keys a tak bočný projekt The Arcs vždy vnímal ako projekt, v ktorom je to najmä o zábave s kamarátmi hudobníkmi. V štúdiu sa zaplo nahrávanie a veľa sa jammovalo, improvizovalo a práve v kapele The Arcs bol vždy priestor skúšať nové veci. Tak vznikal aj druhý album Electrophonic Chronic. „Milujeme spoločné nahrávanie. Je to výnimočné stretnúť v živote takýchto ľudí, s ktorými si okamžite sadnete. Celý čas sme sa bavili, smiali, tvorili niečo nové. Boli to skvelé časy,“ uviedol k nahrávaniu Dan Auerbach. Ako dodal jeho kolega a spoluproducent albumu, Leon Michels, kapela už počas prác na debutovej štúdiovke vytvorila takmer stovku skladieb, z ktorých mohli vyberať.

The Arcs vždy vedeli, že po debute z roku 2015 nahrajú aj druhý album. Akurát netušili, že to bude zároveň rozlúčka s ich kamarátom a kolegom Richardom Swiftom. The Arcs vždy boli predovšetkým o kamarátstve a tej správnej chémii, ktorá medzi nimi fungovala a tak nie je celkom jasné, čo bude ďalej a či vznikne aj album číslo tri. Na tom aktuálnom každá jedna skladba vznikla v čase, keď ešte Richard Swift žil. Ako ale hovorí Dan Auerbach, vždy, keď sa kapela stretla, tak nahrávali a tvorili a je možné, že nejaké nedokončené skladby im v zásobe ešte zostali. „S The Arcs som nikdy neplánoval fungovať spôsobom že vydáme album a hneď vyrazíme na turné. A bez Richarda by bolo koncertovanie veľmi čudné. Neviem ako to bude pokračovať. Čas ukáže,“ uviedol k budúcnosti The Arcs, Dan Auerbach.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame