Album týždňa: VV – Neon Noir

Album týždňa: VV – Neon Noir

Bolo to veru dlhých päť rokov čakania. HIM, jedna z najúspešnejších hudobných skupín v histórii Fínska, oficiálne ukončila činnosť svojím silvestrovským koncertom v roku 2017. Jej líder Ville Hermanni Valo od tých čias len veľmi pomaly hľadal sebavedomie a prepotrebnú kreativitu na začiatok novej etapy vo svojom umeleckom živote. Tá prichádza hneď na začiatku nového roka v podobe sólového debutu pod hlavičkou VV. Ville Valo a jeho post-covidová hudba s očakávanou príjemnou melanchóliou, na ktorú okamžite veľmi pozitívne zareagujú všetci fanúšikovia fínskeho lovemetalového fenoménu. Mimochodom, covid, hneď úvodný song Echololate Your Love vznikal uprostred najtemnejších dní pandémie a je inšpirovaný Villeho fascináciou netopiermi a ich schopnosťou orientácie.

Vedeli ste o tom, že keď si zadáte do internetového vyhľadávača slovíčko barytón, medzi výsledkami sa objaví na jednom z prvých miest Ville Valo? A okrem neho aj Jim Morrison, Tom Jones alebo David Bowie. Villeho nezameniteľný hlas sa v priebehu rokov mierne zmenil. Je pokojnejší, civilnejší, zrelší, jednoducho starší – veď 22. novembra oslávil už 46 rokov. A možno za to môže aj jednoduchý fakt, že už veľmi dlho nefajčí. Bol to jeden z vtipných momentov posledného koncertu HIM na Slovensku, v lete roku 2015, keď som veľmi dlho nevedel prísť na to, čo je na fínskom spevákovi iné a zmenené. Až niekde v druhej polovici setlistu som si uvedomil, že Ville Valo nemá v ruke svoju typickú cigaretu. A výrazne vraj obmedzil aj spotrebu alkoholu; v najnovších rozhovoroch k svojmu sólovému debutu pôsobí veľmi sviežo, optimisticky a odhodlane. Snáď mu to ešte veľmi dlho vydrží.

Ville Valo sa pri opisovaní svojej hudby rád hrá s prirovnaniami a vtipnými metaforami. Album Deep Shadows And Brilliant Highlights od HIM v roku 2001 opísal ako zrážku Depeche Mode a Dimmu Borgir vo filme Davida Lyncha. Aj v súvislosti so svojou aktuálnou sólovou nahrávkou rád spomína Depeche Mode – vraj sa snažil nájsť dokonalú rovnováhu medzi vplyvmi ich tvorby a hudbou Black Sabbath, ktorí sú pre neho neprekonateľné vzory a celoživotný zdroj inšpirácie. A pochopiteľne nezabúda ani na svojho režisérskeho obľúbenca, jeho snovými sekvenciami z filmu Lost Highway bola ovplyvnená záverečná skladba Vertigo Eyes.

Valov sólový dlhohrajúci debut je menej metalový a hardrockový v porovnaní s tvorbou HIM. Jeho nová hudba je pokojnejšia, je v nej viac folkových vplyvov či gotickej a tanečnej hudby z 80. rokov. Jeho skladateľský rukopis však okamžite spoznáte a v mnohom vás emočne vráti späť niekde na pomedzie albumov Love Metal a Dark Light – čiže vlastne do najlepších rokov HIM, keď po dobytí nemeckého trhu mali v hrsti aj Veľkú Britániu a začínali veľké dobrodružstvo v Spojených štátoch amerických.

Steven Wilson je vraj pre Villeho Vala sympatickým príkladom toho, ako robiť hudbu v súčasnosti – samostatne, nekompromisne, na vlastnú päsť a bez zohľadňovania akýchkoľvek očakávaní svojho okolia. Ako kedysi Prince alebo David Bowie. S Wilsonom má Valo spoločnú ešte jednu vec. Jeho fanúšikovskú základňu tvoria takmer bez výhrad ľudia, ktorí zbožňovali jeho tvorbu už od 90. rokov minulého storočia. Má na čom stavať a na koncertoch tiež nebudú sály zívajúce prázdnotou, ale očakávať, že by novú tvorbu tohto už takmer päťdesiatnika zrazu začali objavovať húfy nových poslucháčov, to by bolo veľmi naivné. Ville Valo je tu pre ľudí, ktorí chcú spomínať na mladosť a mať v týchto turbulentných časoch aspoň na chvíľu pocit, že svet je opäť v poriadku.

Vo Varšave sa 14. februára začína pre Villeho Vala veľký návrat na koncertné pódiá. O dva dni neskôr hrá v pražskej Lucerne a v marci príde aj do viedenskej Areny. Okrem toho má naplánované aj letné festivaly, zahrá si napríklad na mamuťom podujatí Wacken Open Air v Nemecku. Valo sa obklopil novými hudobníkmi. Kým s HIM hral v zostave gitara, basa, bicie, klávesy a spev, svoju sólovú kariéru bude mať na koncertných pódiách podporenú dvomi gitarami, basgitarou a bicími. Všetky elektronické zvuky a ďalšie podklady pôjdu z počítača; môžeme sa tak vraj tešiť na oveľa silnejší, hutnejší zvuk aj pri klasických skladbách od HIM, ktoré samozrejme v setliste nebudú chýbať. Bude to veľký návrat naozaj so všetkým, čo k tomu patrí.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame