Album týždňa: Weyes Blood - And In The Darkness, Hearts Aglow

Album týždňa: Weyes Blood - And In The Darkness, Hearts Aglow

Blíži sa koniec roka, je tu uhorková sezóna, dvoch troch relevantných albumov či výberoviek sa síce ešte dočkáme, no v zahraničí sú rekapitulujúce ankety už realitou. Pred týždňom to ešte stihla Weyes Blood - veľmi elegantne vydala síce pomerne neskoro no predsa možno vôbec najlepší album 2022.

Ak by sme mali na kariéru Natalie Mering alias Weyes Blood málo času, mohli by sme skonštatovať, že rokmi sa z experimentálnej hudobníčky stala aktuálne najšikovnejšou skladateľkou a interpretkou toho najkvalitnejšieho, sofistikovaného a inteligentného orchestrálneho popu. Pracuje pritom, podobne ako napríklad Lana Del Rey, Taylor Swift či Julia Holter, veľmi často s nostalgiou. Podobne ako na predošlom albume, Titanic Rising z roku 2019, i tu pracuje často s nadčasovými náladami známymi už zo 60. a 70. rokov z najlepších albumov Beach Boys či Carpenters. Obohacuje ich svojskými textami o nemožnosti a nutnosti romantiky súčasne, a pridáva ambientne syntezátorové plochy, s ktorými jej vypomohol aj Daniel Lopatin alias Oneohtrix Point Never.

V hudbe Weyes Blood, niekedy len speve či aranžmánoch, akoby ožil starý svet. Nie je zďaleka ideálny, je nukleárny, rozdelený, niekedy temný. V podstate ako ten dnešný, ktorý však zjavne hudobne neinšpiruje - možno až o tri generácie.
No “Hearts Aglow” z názvu skladby, svetlo kdesi pri srdci, ktoré potrebujeme, svoje či cudzie, aby nás aspoň chvíľu a aspoň približne správne viedlo, sa zíde vždy.

Cynizmus moderného sveta versus naivita z detskej izby versus veľmi dospelá hudobná kulisa. Hudobné predstavy Natalie Mering alias Weyes Blood sú ako keby ste známu červenú izbu z Twin Peaks ponorili na dno zaoceánskeho parníka, no namiesto trpaslíka by sa v nej sureálne vznášala Weyes Blood ako morská panna.

Hudobný svet našiel pokračovateľku Kate Bush a Joni Mitchell, dvoch z najväčších dám histórie popmusic. And In The Darkness, Hearts Aglow je druhým pokračovaním plánovanej trilógie, mapujúcej zlatú fantáziu a apokalyptickú prítomnosť. Už teraz som zvedavý ako to s našim svetom, a teda nie len svetom hudby, podľa Weyes Blood dopadne.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame