Kultový album_FM: Rage Against the Machine – Rage Against the Machine

Kultový album_FM: Rage Against the Machine – Rage Against the Machine

Debutový album Rage Against the Machine má tridsať rokov. Vyšiel 3. novembra 1992.

Kultový album_FM: Rage Against the Machine – Rage Against the Machine Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Debut Rage Against the Machine je energická hudba, nákazlivá aj pre tých, čo zrovna nepočúvajú tvrdú gitarovú muziku. Jeho obsah je revolučný a politický, Rage sa stavajú na stranu utláčaných, protestujúcich a tých čo sú v opozícii. Ich mix rapu a metalu bol tiež novinkou.

Rage Against the Machine boli politická kapela: agresívna a inteligentná. Na albume nie je ani štipka pózy, je to mimoriadne presvedčivá hudba. V protisystémových textoch kritizujú nacionalizmus, ktorý vedie k vojnám, vzdelávací systém či triedne rozdiely. Na obale, ktorý sám o sebe púta pozornosť, si prečítame, že pri výrobe albumu neboli použité žiadne sample, klávesy ani synťáky. Je tu funk, rock a rap, ktorý ťahajú tvorivý gitartista Tom Morello a vokalista s výrazným prejavom – Zack de la Rocha.

Vtedy podobné kapely vydávali svoje dosky na malých nezávislých značkách, Rage svoj debut vydali vo veľkom vydavateľstve. Čo spôsobovalo nekončiace debaty o výpredaji a komercii, ale zároveň prinieslo možnosť dostať ich hudbu a odkaz do celého sveta.

Jeden z tých najdôležitejších odkazov je, že každý z nás má silu zmeniť svoje okolie.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame