Album týždňa: Antonis Antoniou – Throisma

Album týždňa: Antonis Antoniou – Throisma

Album tohto týždňa zložil a nahral Antonis Antoniou z Cypru, veľmi plodný a úspešný hudobník, ktorému sa v posledných rokoch naozaj dobre darí. Medzi jeho projekty patrí napríklad trio Monsieur Doumani (ich album Pissoúrin bol zhodou okolností albumom týždňa na Rádiu_FM presne pred rokom), či Trio Tekke. Vlani vydal úspešný debutový sólový album Kkismettin, ktorý vznikol počas kovidových rokov a v lete 2021 s ním dvakrát po sebe vyhral albumový rebríček World Music Charts Europe. Rovnakú, ak nie ešte väčšiu šancu na úspech má aj jeho nový album s názvom Throisma. Na Antonisovej druhej sólovej platni počuť zvuky psychedelického rocku, elektrického sazu, ale aj tanečnej hudby. Trochu temná a miestami strašidelná nahrávka si kladie existenčné otázky a odráža súčasný stav planetárneho (bez)vedomia. Hoci jednotlivé piesne poľahky obstoja aj samostatne, pri počúvaní albumu má poslucháč dojem jednoliateho celku.

Od prvého sólového albumu Kkismettin sa nové dielo Antonisa Antonioua líši najmä tým, že perkusie vyrobené búchaním na ropné barely nahradili elektronické beaty a klávesy a tradičný strunový nástroj tsouras (blízky príbuzný buzuki), na ktorý najčastejšie Antonis hrá, je ešte viac ukrytý pod rôznymi efektami a skresleniami zvuku. Album rieši základné existenčné otázky súčasnej civilizácie, aj keď je občas ťažké porozumieť metaforám preloženým z cyperskej gréčtiny do angličtiny. Titulná skladba  Throisma (Šum lístia) hovorí o tom, aký je ľudský život krehký a krátky a mám také tušenie,  že skladba Syntagí (Recept) má niečo spoločné s liečením chorôb, ktoré kvária dnešné ľudstvo.  Príčiny týchto chorôb autor albumu vidí v „danajských daroch“ súčasného kapitalizmu, ktorými sú podľa neho bezbrehý konzum, kultúrne vykorenenie a s tým súvisiaca strata duševnej rovnováhy. V pesničke Skarta dóra (Bezcenné dary) varuje poslucháčov, aby neprijali a neotvárali takéto „darčeky“, ktoré im spôsobia iba samé nepríjemnosti a chcú ich pripraviť o dušu.

Album obsahuje dovedna deväť skladieb, z toho dve sú svižné inštrumentálky (Ksorkisma a Zeybek Anark) a sedem piesní. Hudbu aj texty napísal samotný Antonis Antoniou, až na jednu výnimku. Skladba Éngata (Hlbiny) je totiž založená na melódii cyperskej ľudovej pesničky, aj keď Antonis k nej vymyslel vlastný text a aranžmán má dosť ďaleko od tradičnej stredomorskej hudby. Využíva tu, rovnako ako na celom albume, rôzne efektami pokrivené zvuky a „elektronické krovie“ vyrobené na analógových syntetizátoroch, z ktorého vykúka rádiohit s filozofickým podtextom.

Album Throisma je presne takou sólovkou, ako má byť – všetky skladby, texty, aj použité hudobné nástroje pochádzajú od jediného človeka, ktorým je Antonis Antoniou. Skladby vznikli v jeho domácom štúdiu v Nikózii v rokoch 2021 až 2022. Na celom albume sú okrem neho len dvaja hostia. Tým prvým je Efthymia Alphas, amatérska speváčka a civilným povolaním archeologička, ktorá sa objavila už na albume Sikoses od tria Monsieur Doumani. Antonios je vraj zamilovaný do jej hlasu (a zdá sa, že nielen doňho) a jeho farba sa mu tentoraz hodila do skladby nazvanej Yiorti, ktorá znie ako posthipisácky Velvet Underground nahrávaný na Cypre. Druhým hosťom je grécky hudobník a skladateľ Fotis Siotas. Tento huslista a spevák založil počas svojej kariéry niekoľko kapiel a nahral ako hosť viac ako sto albumov. Jeho éterický hlas využil Antonis Antoniou v záverečnej skladbe albumu, ktorá sa volá Achtina 2 (Lúč č. 2).  Zdá sa, že jej autor ešte vidí akú-takú nádej pre ľudstvo v týchto temných časoch, ktoré by pri troche šťastia a snahy mohol prežiariť lúč nádeje.

Nový album Antonisa Antoniou má všetko, čo kvalitná nahrávka potrebuje – svieži a neošúchaný zvuk, používajúci vyskúšané postupy novým spôsobom, chytľavé melódie, inteligentné texty o niečom, aj primeraný dizajn a promo nástroje. Nemusím byť slepý Teiresiás, aby som s istotou vyveštil tomuto albumu veľký úspech. Jeho autor má odvahu pobiť sa s démonmi a príšerami dnešnej doby aj za nás ostatných, a vyzýva nás k podobnej odvahe, napríklad v piesni Potté (Nikdy). Ak sa budeme dostatočne starať o svoj duševný vývoj a uvedomovať si, kto sme, temnota a cholera nikdy nemajú šancu nás poraziť. Nech vás pritom sila hudby z Cypru sprevádza!


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame