Album týždňa: Julia Jacklin - Pre Pleasure

Album týždňa: Julia Jacklin - Pre Pleasure

Ešte pár rokov dozadu si Julia Jacklin nemohla dovoliť vo svojej hudbe ani len sláky, lebo ich nahratie bolo až príliš drahé. Tentokrát dostala veľký rozpočet a kvôli pandémii aj dostatok času. A tak sa to rozhodla poriadne využiť. Augustový album nahrávala austrálska hudobníčka v Montreale, no jeho výrazná časť vznikala aj v Prahe s orchestrom, ktorý mal pod palcom aj od nás známy hudobní Owen Pallett. „Ja som vždy len zaspievala nejakú melódiu, ktorú chcem od orchestra a Owen to celé zrealizoval. O dva dni na to mi už volal, aby som sa pozrela ako pracujú a do dvoch hodín mi poslal hotovú nahrávku. Pre mňa to celé bolo niečo kompletne nové,“ uviedla k skúsenosti, ktorú si pochvaľuje samotná Julia Jacklin.

Album Pre Pleasure je pre hudobníčku, ktorá má krátko po 30tke, už tretím albumom. Sama ale priznáva, že až tentokrát nabrala potrebné sebavedomie aby sa odvážila spraviť veci, po ktorých v hudbe túžila už dlho. Doteraz ju ale blokovalo vlastné sebavedomie. „Už len keď som chcela použiť drum machine alebo sláky, tak som mala pocit, že na to potrebujem presne vedieť ako to celé funguje. Mala som dojem, že ak niečo chcem na albume, musím v tom byť sama dobrá. Dnes viem, že to tak nie je. Jediné, čo na to potrebujem je sebavedomie a istota v tom, čo robím,“ prezradila pre consequence.net Julia Jacklin. Na albume sa obklopila nielen pražským orchestrom ale aj hudobníkmi, ktorých služby radi využívajú aj Arcade Fire či The National.

Hoci tretí album Julie Jacklin vznikal v širšej zostave hudobníkov a s orchestrom, podstata jej hudby zostala nezmenená. Julia Jacklin stále píše osobné skladby a s poslucháčmi sa delí o tie najintímnejšie pocity. Stále zostáva hanblivou, aj keď oproti minulosti je to už vraj oveľa lepšie. „Všetci v štúdiu sa cítili tak zvláštne. Ale práve to, že sme k sebe boli otvorení, mi pomohlo prekonať ten pocit hanby spievať o svojich pocitoch pred kapelou a potom to poslať ďalej do sveta. Uvedomujem si, že je to pre speváčku bizarné,“ uviedla Julia Jacklin. Tá sa ale snažila nahrať predovšetkým pozitívny album. Ako ale priznáva, k tragédiám a melanchólii ju to prirodzene ťahá a nevyhla sa tomu ani na novinke Pre Pleasure.

Ak by ste sa snažili uhádnuť, kto bol pre Juliu Jacklin na novinke Pre Pleasure najväčšou inšpiráciou, asi by ste sa poriadne potrápili. Bola to Celine Dion. Nie však ani tak hudobne ako svojim prístupom k svetu a hudobnému biznisu. Inšpiráciu hľadala aj u Robyn ale aj u kapely, ktorú počúvala ako teenagerka - Silverchair. „Práve vďaka nim som sa počas nahrávania dokázala spojiť so svojim teenagerským ja a užívať si tú radosť z toho, že mám okolo seba kapelu. Vďaka nim som cítila svoj domov - Austráliu. Práve ich album Diorama je veľmi orchestrálny, no zároveň melodický, ale stále rockový,“ prezradila k inšpirácii Julia Jacklin pre web stereogum.com.

Producentom tretej štúdiovky Julie Jacklin sa stal Marcus Paquin, známy aj vďaka spolupráci s Arcade Fire. Na túto prácu ale nebol sám, na treťom albume sa už aj samotná Julia Jacklin stala spoluproducentkou takmer všetkých skladieb. Presne totiž vedela, čo od nového albumu chce. „Chcela som nahrať album plný života a radosti, Od začiatku som Marcusovi hovorila, že nechcem nič ťažké, chcem urobiť album, ktorý sa bude ľuďom ľahko počúvať,“ prezradila Julia Jacklin. Ako dodala, už počas nahrávania albumu myslela na to ako sa jej budú skladby hrávať naživo a ona chce na pódiu cítiť radosť a nadšenie, nie ťažobu.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame