Album týždňa: Panda Bear & Sonic Boom - Reset

Album týždňa: Panda Bear & Sonic Boom - Reset

Piatok 12. august bol zatiaľ asi najbizarnejším tohoročným release dateom, alebo ak chcete po našom – dňom vydania nových nahrávok. Napokon, posúdte sami: nový album japonských Boris znie tvrdo, experimentálne a abstraktne, a zaradiť ho môžeme trebárs do šuflíka progresívny metal. Novinka od americkej dvojice Sylvan Esso znie ako nedokončené skice z detskej izby. Aj Kanaďania Kiwi Jr. akoby omladli a na novinke “Chopper”pripomínajú skôr tínedžerskú indie bandu než skupinu, ktorej boli predtým vzormi veteráni Pavement či Jonathan Richman.
Najzvláštnejším piatkovým kúskom spomedzi novej hudby kompatibilnej s Rádiom_FM je však 60-ový “Reset” od Panda Bear a Sonic Boom.

Peter Kember alias Sonic Boom a Noah Lennox čiže Panda Bear sa naozaj našli. Kember udržiaval psychedéliu pri živote už od osemdesiatych rokov minulého storočia ako výrazna osobnosť Spacemen 3, zatiaľ čo Lennox v rámci Animal Collectiv dúchal do pahreby o dve dekády neskôr. Spolu im to ladí aj ako bláznivým archivárom, lebo ináč možno ich spoločný albumový počin “Reset” označiť len ťažko.

O čom teda je táto spolupráca? Stručná verzia znie: o láske k hudbe, v ktorej sa spievalo dvoj- a trojhlasmi, v ktorej sa rytmicky a optimisticky tlieskalo a v ktorej sa experimentovalo so zvukom hoci aj na špici dobových hitparád. Správne, reč je o hudbe šesťdesiatich rokov. Pri pohľade na katalóg projektov, v ktorých mali a majú naši protagonosti prsty, musí byť každému jasné, že akokoľvek zvláštne “Reset” znie, v zásade je logickým vyústením umeleckého snaženia i priateľstva oboch hudobníkov.

Niektoré zo skladieb na albume priamo vychádzajú z obľúbených hitoviek dua Panda Bear a Sonic Boom. Čiže ich samplujú. Iné kúsky sú pôvodné, autorské, ale napísané a nahraté tak, aby éru 60’s evokovali. „Pre nás to bol vlastne taký liek na covid. Nemohli sme spolu byť v štúdiu a tak sme si posielali loopy a sample a všetky tie staré pesničky a tešili sa s čím ten druhý príde,“ opisujú technickú stránku vzniku albumu “Reset” Lennox a Kember.

50-ročný harmonizér, priemerný japonský kláves z 80. rokov a obľúbený prenosný švédsky syntetizér kombinovaný so samplerom, to je minimalistická zostava, na ktorej celý album vznikal. Zvončeky, tamburíny, zvuky tlačidlového telefónu, kozmické šumy. Beach Boys aj Kraftwerk. A hlavne silné piesne, hoci pre neznalca hudby 60. rokov je ťažké posúdiť, či ich sila spočíva v autorstve alebo len prístupe a spracovaní dua Panda Bear a Sonic Boom. Ale napokon, ak sme toto nikdy neriešili pri hip-hope, prečo by sme mali v tomto veľmi osviežujúcom prípade?


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame