Album týždňa: Bonobo - Fragments

Album týždňa: Bonobo - Fragments

Ako väčšina producentov, aj on bol zvyknutý si nové skladby ešte pred vydaním otestovať v klube. To už ale viac ako dva roky nie je možné, a tak s novým albumom zariskoval a musel sa riadiť len svojou vlastnou intuíciou. Bonobo ale rozhodne nespravil krok vedľa a jeho prvý album po štyroch rokoch môžeme zaradiť medzi jeho najlepšie. „Nechcem, aby bol tento album zaradený medzi tie pandemické, ale nemohol som sa vyhnúť tomu, aby ho pandémia nejakým spôsobom ovplyvnila,“ uviedol Bonobo. Na albume pracoval v Los Angeles, kde sa už pred viac ako šiestimi rokmi presťahoval z Veľkej Británie. Inšpiráciu na album a pokoj v neistých časoch hľadal aj v národných parkoch vrátane Joshua Tree.

Bonobo nám ponúka album plný spoluprác. Celé to pritom začalo veľmi nevinne a to spoluprácou s harfistkou Larou Somogyi. „Nevedel som presne čo od nej chcem, vedel som len to, že chcem na albume harfu. Nakoniec ju počujete na celom albume. Časti z tej našej session som použil takmer do každej skladby,“ uviedol Bonobo. Pri tejto spolupráci ale neskončil a na albume dotiahol mená ako Jordan Rakei, Kadja Bonet, Joji, Jamila Woods či Miguel Atwood-Ferguson. Aj tentokrát si pomáhal ale aj samplami. „Vždy sa snažím nájsť niečo nečakané, niečo, čo aj mňa samého prekvapí. Väčšina mojich skladieb vzniká experimentovaním. K skladbám pristupujem tak, že sa nechám nimi viesť a sám čakám, kam sa až dostanem,“ uviedol Bonobo.

V minulosti bol Bonobo zvyknutý na cestovanie po celom svete a koncertovanie. To sa v roku 2020 zastavilo a Bonobo tak prišiel nielen o kontakt s fanúšikmi, ale aj o cenný zdroj inšpirácie. „Keď o to  prídete, zrazu nemáte čo povedať. Sedíte v štúdiu a neviete ako ďalej. Máte síce veľa času, ale žiadne nápady. Je to ironické, že keď konečne máte priestor tvoriť, tak nemáte o čom, neviete nič vytvoriť. Musel som preto hľadať iný spôsob ako sa kontaktovať so svetom, ako zažívať nové, hoci celkom iné skúsenosti,“ prezradil Bonobo, ktorý tak vďaka albumu Fragments porazil tvorivú krízu. Našťastie príroda v Kalifornii mu dala veľa možností. „Bolo to skvelé objavovať  LA v čase, keď bolo všade prázdno. Spoznal som to mesto úplne inak, objavil som nové kúty,“ dodal Bonobo.

Je to už 22 rokov čo Simon Green aka Bonobo debutoval albumom Animal Magic. Za ten čas sa jeho základňa fanúšikov poriadne rozrástla a sme si istí, že pokračovať to bude aj po vydaní už siedmeho albumu Fragments. „Myslím, že ľudia cítia, že moja hudba je veľmi osobná,“ prezradil Bonobo. To, že ale nahrá ďalší album nejaký čas nebolo isté. Po vydaní nahrávky Migration v roku 2017 si dal ročnú pauzu a vydavateľstvu Ninja Tune na požiadavku, aby nahral ďalší album odpovedal veľmi nejasne. „Hovoril som im, že nechajte ma, album bude vtedy, kedy bude. Našťastie to pochopili a dopriali mi čas,“ prezradil Bonobo. Ten Bonobo využil aj na vybudovanie vlastného štúdia, kde vznikla aj novinka Fragments, hoci Bonobo priznáva, že najviac nápadov na skladby vytvoril na cestách, v hotelových izbách či tourbuse.

Hoci ani pri albume Fragments od Bonoba sa nemôžeme vyhnúť slovám ako pandémia či lockdown, Simon Green nahral opäť raz album, ktorý je postavený hlavne na optimizme. A ten ho neopúšťa ani teraz, aj keď pripustil, že v začiatkoch pandémie bol aj on zmätený, mal strach a netušil čo príde. „V mojej hudbe vždy bola a je nádej. Moja hudba je oslavou,“ uviedol Bonobo, ktorému ale feedback na jeho hudbu veľmi chýba. Ako ale dodáva, na celej situácii našiel aj niečo dobré. Hostí, s ktorými spolupracoval, nahrávali vo svojich vlastných štúdiách a tak sa dokázali uvoľniť a množstvo času mu dovolilo hrať sa s výsledným zvukom tak dlho, kým nebol na sto percent spokojný.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame