Kultový album_FM: Orbital – Orbital

Kultový album_FM: Orbital – Orbital

Debutový elektronickej dvojice Orbital, tzv. Zelený album, vyšiel pred tridsiatimi rokmi, na jeseň 1991.

Kultový album Orbital Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bratia Phill a Paul Hartnollovci sa pomenovali podľa londýnskeho obchvatu – orbitalu. Okolo neho sa na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, na poliach a v opustených skladoch, konali ravy, ilegálne žúry, kde sa hrala elektronická tanečná hudba. Každý piatok a sobotu býval orbital preplnený autami s ravermi, ktorí hľadali tú svoju party.

Debutový album Orbital je časovou a zvukovou schránkou tých čias.

Na debute Orbital je tanečná hudba určená na parket, bez nejakých kompromisov. Sklatby sú dlhé, jednoduché, inštrumentálne. Hypnotické zvuky sú ešte viac zvýraznené, aby sa dosiahlo čo najväčšieho efektu.

Je to hudba robená na synťákoch a bicích automatoch, ktorá je vďaka ich popularite počúvateľná aj dnes, po tridsiatich rokoch.

Rave bol v Británii kultúrny fenomén. Aj keď sa úradom nepozdával a postupne ho zatláčali naspäť do klubov, Orbital prežili. Do ich hudby potom začali pribúdať melódie a zložitejšie hudobné postupy.

Skladby z ich debutu, Chime a Belfast, sa pravidelne umiestňujú na best-ofkách elektronickej hudby, naposledy sme ich počuli vo filme Beats.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame