Album týždňa: Boys Noize - Polarity

Album týždňa: Boys Noize - Polarity

Súčasnosť ukazuje, že elektronickí producenti v rýchlej a konzumnej dobe vsádzajú viac na vydávanie singlov, maximálne EP-čiek. Tento trend možno plní aj akúsi funkciu poistky. Ak singel, prípadne EP neuspejú, tak sa na ne rýchlo zabudne a producent ich vzápätí nahradí novým releasom v nádeji, že to tentokrát vyjde. Ak však neuspejete s celým albumom, môže sa vaša kariéra uberať dolu vodou. Boys Noize sa takýmito trendami nedáva ovplyvniť a preto vydáva v poradí svoj 8. štúdiový album - Polarity. Najnovší počin berlínskeho producenta, vlastným menom Alexander Ridha, opäť otvára tému klasického techna a v tomto znení buduje štruktúru albumu v kombinácií s bohatými elektronickými zvukmi a podtónmi. Nelakajte sa, nie je to iba rovné techno. Album zdravo mieša množstvo elektronických subžánrov.

Boys Noize je podľa magazínu Rolling Stone jedným z desiatich DJov, ktorí vládnu svetu a najprestížnejší portál predávajúci elektronickú hudbu ho tri roky po sebe označil za najlepšieho elektronického umelca. Na konte má oficiálne remixy pre Daft Punk, Depeche Mode, Davida Lyncha, Nine Inch Nails a spolupracoval s umelcami ako Snoop Dogg, Jean-Michel Jarre, Santigold, Benga, Mark Ronson a desiatkami ďalších. Boys Noize sa vždy vyznačoval spoluprácami, no nikdy sa nesnažil prostredníctvom nich upútať pozornosť či z nich profitovať. Aj na albume Polarity vidíme dualitu s intenzitou, ktorú jeho hudba prináša a zároveň melodickú adaptáciu pre tých, s ktorými pracuje. Takto umelcov vtiahne do svojho jedinečného a odvážneho hudobného vesmíru. Nie je to vždy dokonalé, ale Boys Noize nezaostáva a prináša s týmto albumom niečo nové.

Úvodná skladba s bizarným názvom Close z albumu Polarity od Boys Noize, v spolupráci s Ghost Culture, znie úvodné dve minúty, ako by ste zostupovali do temného berlínskeho suterénu a popritom sa otvárate niečomu, čo nie je až také zastrašujúce, ako ste si spočiatku mysleli. Avšak, pre niektorých skladby ako „IU“, postrádajú jednoznačnosť vokálov, ktoré síce znejú veľmi nepatrične, no albumu však dodávajú potrebné tempo. Polarity resp. plusy a mínusy sú na albume spolu a zmiešané dohromady ako malá hádanka pre poslucháča, aby zistil, ktoré piesne sú nabité energiou a ktoré znejú jemnejšie.

Napriek tomu, že Boys Noize patrí k strednej generácií, už teraz vieme s istotou povedať, že je jedným z pionierov svetovej elektronickej scény. Jeho aktuálny album Polarity je vhodný pre mladšie aj staršie generácie a to z jedného jednoduchého dôvodu. Keďže jeho zvuk vychádza primárne z analógových modulárnych syntetizátorov, tak v ňom nájdete prvky, ktoré pripomínajú Depeche Mode, Kraftwerk, Mr. Oizo, Skream či SBTRKT. Tvorbu spomenutých mien sa však nesnaží napodobniť, naopak vyzdvihuje jedinečnosť doby a posúva svoj zvuk na vyššiu úroveň, čím dokazuje, že má nezameniteľný hudobný rozhľad a jednoznačne patrí to “áčkovej” ligy elektronických producentov.

Z jeho tvorby a zo spoluprác nikdy nevyplýval kalkul, ctižiadostivosť, či presadenie sa vo svete populárnej hudby. Preslávil sa práve tým, že umelcov svetového formátu dokázal nadchnúť a vtiahnuť do svojho undergroundového sveta a zvuku. Príkladnou spoluprácou je projekt so Skrillexom s názvom Dog Blood. Je uznávaný a žiadaný oboma komunitami. Jednoducho búra akékoľvek zábrany medzi mainstreamom a undergroundom. Jeho cieľ však nebol zapáčiť sa obom, je ale tak svojský a dlhodobo kvalitný, že sa mu to podarilo. Tento fakt potvrdzuje aj album Polarity.


Prirpavil: Yanko Kral

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame