Album týždňa: Sufjan Stevens & Angelo De Augustine: A Beginner's Mind

Album týždňa: Sufjan Stevens & Angelo De Augustine: A Beginner's Mind

To, že nahrali spoločný album ich fanúšikov vôbec neprekvapuje. Skôr si kládli otázku, prečo až teraz? Dvojica Sufjan Stevens a Angelo De Augustine si so skladbami pomáha už pár rokov, v roku 2017 dokonca Sufjan Stevens svojho kamaráta a kolegu zachránil, keď mu jeho vydavateľstvo odmietlo vydať album Swim Inside the Moon. Sufjan Stevens mu ponúkol zmluvu vo vlastnom vydavateľstve Asthmatic Kitty. "Ten album sa mi veľmi páčil. Angelo ho nahral v dome svojej mamy, v jej kúpeľni", uviedol k DIY nahrávke Sufjan Stevens, ktorého okamžite dostala jeho otvorenosť. Neskôr si dvojica povedala, že skúsia spoločne napísať aspoň jednu skladbu. Pri jednej ale neskončili a koncom septembra sa na trh dostal ich celý spoločný album.

Sufjan Stevens obdivuje jeho otvorenosť a pracovitosť, pre mladého hudobníka akým Angelo De Augustine stále je, je práca so slávnym Sufjanom Stevensom niečo ako splnený sen. Tvorivý proces prebiehal hladko, dvojica sa vždy vedela dohodnúť, pracovali len na skladbách, s ktorými boli obidvaja spokojní. "Okamžite to medzi nami fungovalo a tak sme si povedali, že zbalíme gitary a nejaké ďalšie nástroje a na čas sa presťahujeme na farmu nášho kamaráta a tam sme to celé vytvorili", prezradil k spolupráci Angelo De Augustine. Albumom si navyše dvojica krátila čas počas lockdownu, kedy nemohli koncertovať. "Nemali sme žiadny plán, vedeli sme len to, že to bude naozaj spolupráca, čo bolo pre mňa niečo celkom nové", dodal Angelo De Augustine.

Spoločný album dvojice Sufjan Stevens a Angelo De Augustine vznikol pomerne rýchlo, asi aj preto, že obaja sú disciplinovaní a tak trochu aj workoholici. Počas dňa nahrávali, po večeroch jeden druhému vyberali filmy, ktoré si spolu pozrú. Čoskoro sa z tohto rituálu stala aj inšpirácia a koncept ich spoločného debutu. Skladby totiž písali inšpirovaní práve filmami, ktoré si spolu pozreli. Za to ako znie ich debut tak vďačíme filmom ako Mlčanie jahniat, Bod zlomu či Noc živých mŕtvych. "Vzniklo to náhodou, no myslím si, že to bola pre nás aj taká bezpečná cesta. Mali sme zrazu niečo, čoho sme sa mohli chytiť", uviedol k nápadu Sufjan Stevens.

Ako hovorí Sufjan Stevens, obaja sú veľmi pokojné a nekonfliktné povahy. Asi aj preto dvaja hudobníci zvyknutí pracovať osamote a nenechať si do práce kecať iných, vôbec dokázali nahrať spoločný album. "Od začiatku sme mali dohodu, že budeme robiť len na skladbách, ktoré sa páčia obidvom. Vedeli sme, že hoci zvykneme pracovať skôr sami, tak spolu dokážeme nahrať niečo, čo by ani jeden z nás sólovo nevytvoril, dokázali sme prísť s niečím novým", uviedol Angelo De Augustine. Ako dodal Sufjan Stevens, tak spolupráca je vždy tak trochu aj o diplomacii a presne taký bol vraj aj proces, kedy spolu tvorili oni dvaja.  Výsledok ale vraj príjemne prekvapil ich oboch.

Dvojica Sufjan Stevens a Angelo De Augustine zatiaľ ďalší spoločný album neplánuje, ale kto vie. Neplánovať je totiž niečo čo ich naučila pandémia. Spoločný debut ale obaja vnímajú ako obrovskú skúsenosť, z ktorej môžu čerpať. Naučili sa mať otvorenú myseľ a na čas boli opäť ako deti. "Naučili sme sa nezavrhovať niečo len preto, že tomu hneď nerozumieme, čo je pre nás ľudí také typické. To najhoršie je, keď sa niekto nechce otvoriť novým veciam. Boli sme celý čas ako deti, ktoré niečo nové objavujú a stále potrebujú bádať. To bolo pre nás to kľúčové", uviedol k spolupráci Angelo De Augustine.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame