Album týždňa: Monsieur Doumani - Pissoúrin

Album týždňa: Monsieur Doumani - Pissoúrin

Skupina Monsieur Doumani je trio z Cypru, ktoré si vybudovalo za desať rokov svojej existencie výnimočnú pozíciu na európskej hudobnej scéne. Časopis Songlines ich v roku 2019 označil za najlepšiu world music kapelu starého kontinentu. Od svojho vzniku fungovali v nezvyčajnej akustickej zostave, ktorú tvorili Antonis Antoniou, skladateľ, spevák a hráč na tsouras (čo je menšia verzia buzuki), gitarista Angelos Ionas a hráč na flautu a trombón Demetris Yasemides. K trom predchádzajúcim úspešným albumom, na ktorých spočiatku upravovali cyperský folklór a postupne pridávali autorské skladby, pribudol desiateho septembra štvrtý, ktorý sa volá Pissoúrin. Ten je na rozdiel od predchádzajúcich prevažne elektrický a poriadne temný a psychedelický.

Antonis Antoniou, hlavná tvorivá sila kapely Monsieur Doumani, patrí medzi tých šťastných umelcov, ktorým situácia okolo pandémie pomohla viac sa sústrediť na svoju tvorbu. Najprv vyšiel ešte na jar 2020 nový album jeho bočného projektu Trio Tekke, ktorý sa volá Strovilos. Počas prvého tvrdého lockdownu na Cypre si Antonis frustráciu z tejto nečakanej situácie vyventiloval pri nahrávaní sólového albumu Kkismettin, ktorý prekvapil surovým elektrickým zvukom a tohto roku vysoko bodoval v rebríčkoch (napríklad v júni a júli viedol albumový rebríček World Music Charts Europe). Táto elektrická vlna sa prevalila aj do novej nahrávky Monsieur Doumani, na ktorej hrá už nový gitarista Andys Skordis.

Noc má zvláštnu moc a možno preto znie tento album, venovaný nočným témam, tak nezvyčajne. Texty piesní sú v cyperskej gréčtine a podľa prekladov do angličtiny sa to v nich hemží rôznymi nočnými stvoreniami, či už reálnymi ako sova, kuvik či netopier (Koukkoufkiáos, Nychtopápparos), alebo vymyslenými - rôzne nočné mory a príšery (Tiritíchtas, Kalíkandjari). Ako v rozhovore pre Rádio_FM povedal Antonis Antoniou, tento album je koncepčným a filozofickým dielom. Noc je podľa neho tá časť dňa, v ktorej podvedomie víťazí nad vedomím, je to čas, keď stretávame svoje sny a samých seba a keď sú niektoré veci napriek tme oveľa zreteľnejšie. Jedinými svetlými bodmi sú hviezdy na oblohe, o ktorých sa spieva napríklad v pesničke Poúlia, čo je grécky názov súhvezdia Plejády.

Hoci zvuk albumu pôsobí na prvé počutie pestrým dojmom, v skutočnosti na ňom nehrá nikto okrem troch základných členov kapely. Väčšina skladieb na albume Pissoúrin bola nahratá v štúdiu naživo, iba vokály a zopár efektov bolo pridaných neskôr. Hustú a miestami trochu hororovú atmosféru nahrávky podčiarkuje nielen používanie elektrických nástrojov namiesto doterajších akustických, ale aj programované bicie a perkusie, klávesy či loopy. Jediným hosťom na albume je cyperská speváčka a herečka Martha Frintzila, ktorá spieva v pesničke Thámata (Zázraky). Mimochodom, aby spojenie psychedelického zvuku kapely s témou noci bolo dokonalé, tak Martha je zhodou okolností rodáčka z Elefsíny, v ktorej sa pred tisíckami rokov odohrávali eleusínske mystériá.

Kapelník Antonis Antoniou si myslí, že pre umelcov je veľmi dôležité urobiť si z času na čas prestávku (aj keď v tomto prípade bola tá prestávka vynútená pandémiou) a nájsť si čas na experimentovanie a objavovanie nových možností - inak hrozí, že budú hrať stále dookola tú istú pesničku. Jeho kapela Monsieur Doumani je teraz v štádiu, keď je toto nebezpečenstvo vzdialené. Antonis sa v rozhovore pre Rádio_FM pochválil, že sa momentálne nachádza „vo veľmi tvorivom a produktívnom období svojho života a má chuť skúšať nové postupy, objavovať nové smery a podeliť sa so svojimi objavmi s publikom“. Tak nech im to vydrží aj naďalej a nech im pri tom pomáhajú hoci aj domáci škriatkovia kalíkandjari.


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame