Album týždňa: Lucy Dacus - Home Video

Album týždňa: Lucy Dacus - Home Video

V roku 2018 vydala Lucy Dacus album Historian a krátko na to spolu s kolegyňami Phoebe Bridgers a Julien Baker založili supergrupu Boygenius. Po takmer troch rokoch sme sa ale dočkali aj jej ďalšej sólovky, ktorá je podľa jej slov zatiaľ najosobnejšou. Je to album, na ktorom sa vracia do minulosti, aby si pripravila pôdu pre lepšiu budúcnosť. Lucy Dacus má 26 rokov a prežíva obdobie, kedy si zariaďuje vlastný život a kedy si uvedomila ako veľmi sa jej rodné mesto aj okolie zmenilo. Bol teda čas na zmenu. Našla nový domov ďalej od jej rodnej Philadelphie a tam vznikol aj júnový album - v byte so šiestimi spolubývajúcimi a v čase lockdownu.

Lucy Dacus je veľkou fanúšičkou Brucea Springsteena. Len nedávno mu k narodeninám urobila cover verziu jeho skladby a jeho hudobný vplyv je počuť aj na novinke Home Video. V textoch sa Lucy Dacus vracia do minulosti, mala totiž pocit, že práve na treťom albume je na to pripravená „Z minulosti sa musíte poučiť. Neviem presne, kedy prišiel ten moment, že som si uvedomila, že už som pripravená sa vrátiť do starých čias, ale bez toho sa to nedá. Keď ste ešte stále v procese, že dospievate a učíte sa nové veci, tak neviete byť kritickí, lebo to je niečo čo vás rodičia nenaučia. Ja už som ale vo veku, kedy to dokážem. Kedy viem byť kritická k rodičom, učiteľom aj kamarátom, ktorí sú vám tiež istým spôsobom učiteľmi,“ uviedla k inšpirácii na albume Lucy Dacus.

Lucy Dacus nás na júnovom albume zoberie do svojho vlastného sveta a odkrýva viac ako kedykoľvek predtým. Nechcela ale spraviť album plný cliché a love songov, rozhodla sa písať o veciach, o ktorých sa podľa nej málo hovorí. „Uvedomila som si, že s kamarátmi mám oveľa intenzívnejšie vzťahy ako s rodinou alebo partnermi. To sú tie vzťahy, ktoré vás navyše dokážu potrápiť oveľa viac. Podľa mňa priateľstvo je veľmi neprebádaná súčasť nás ľudí. Je pár filmov o priateľstve, ale oveľa viac ich je o romantických vzťahoch. Myslím, že by sme mali oveľa viac hovoriť, aj o tom, aké zložité môžu byť priateľstva,“ prezradila Lucy Dacus. O jednom z kamarátov písala aj v jednom z prvých singlov album Hot and Heavy. Ako ale nakoniec zistila, skladba je viac o nej ako o ňom.

Lucy Dacus prežila detstvo a obdobie dospievania, ktoré boli plné dobrých aj zlých momentov, no na novinke Home Video rieši predovšetkým tie temné stránky dospievania. Snaží sa otvárať aj témy, o ktorých sa až tak často nehovorí. V jednej zo skladieb opisuje pokusy o zblíženie zo strany staršieho muža a jej zmätenosť, kedy si s takou situáciou ako dieťa nevedela poradiť. Lucy Dacus sa ale nehrá na hrdinku a netvári sa, že nemá obavy z toho, ako ľudia jej veľmi osobný album príjmu. „Fanúšikovia majú predstavu, že si žijem nablýskaný život, ale je to o tom, že som natlačená s kapelou v dodávke alebo sme štyria v jednej hotelovej izbe a ja im rozprávam o svojich starých traumách,“ uviedla samotná hudobníčka v rozhovore pre avclub.com.

Ak sa pozriete na tracklist albumu Home Video, zistíte, že Lucy Dacus hneď niekoľko skladieb nazvala podľa konkrétnych ľudí, čo naznačuje, že album je zbierkou príbehov o jej kamarátoch. Nechýba kamoška Christine, ktorá venovala všetku pozornosť chlapcovi, o ktorom bola Lucy Dacus presvedčená, že je príšerný, či kamarátovi Danielovi, ktorý sa hral na Marlona Branda. Aj vysporiadanie sa z priateľstvami z minulosti patrí podľa Lucy Dacus k ceste, kedy sa lúčite s minulosťou a hľadáte si krajšiu budúcnosť. Lucy je na albume úprimnejšia ako kedykoľkvek predtým, no hudobníčka, ktorá v roku 2018 zverejnila, že je pansexuálka predsa len ešte stále nenašla odvahu podeliť sa s fanúšikmi o všetko. Ako uviedla, napísala aj skladbu o jej prvom bozku so ženou, no v tom, či ju aj vydá, ešte nemá jasno.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame