Album týždňa: Kings of Convenience - Peace or Love

Album týždňa: Kings of Convenience - Peace or Love

Dvanásť rokov nevydali spoločnú hudbu a venovali sa len sólovým projektom. Eirik Glambek Boe má kapelu Kommode, Erlend Oye na Sicílii nahráva a vystupuje s miestnym triom La Comitiva. Čakaniu je koniec, v poradí štvrtý štúdiový album nórskeho dua Kings of Convenience vyšiel minulý piatok.

Čo sa dá na folku chystať dvanásť rokov, pýtate sa možno. Nuž piesne. Aby boli silné, aby nám boli blízke a zvláštnym spôsobom známe, hoci ich počujeme po prvýkrát. Aby to boli skladby, ktoré sa oplatí počúvať pozorne, nachádzať nuansy, majstrovské aranžmány, slovné zvraty. Už názov albumu je vlastne majstrovským dielom, pretože tromi slovami hovorí všetko: mier alebo láska.

Pesničkú sú síce opäť silné, čo však fanúšikov Kings of Convenience zaujíma tradične najviac sú harmónie podobných a predsa rozdielnych vokálov oboch hlavných protagonistov, Eirika a Erlenda. Nórski Simon a Garfunkel si aj tentoraz na nahrávanie prizvali zopár hostí, zhodou okolností, alebo možno aj nie, z Kanady. Po rokoch opäť Leslie Feist, ktorá, mimochodom, v týchto dňoch ohlasuje vlastnú comebackovú nahrávku, a tiež kapela The Staves, ktorá sa pod Peace or Love podpísala aj autorsky v podobe možno najlepšej skladby albumu - Catholic Country.

Okrem vokálov tvoria kostru novej hudby Kings of Convenience len akustické gitary, sporadické husle a klavír. Bicie sa ozvú v jednej jedinej skladbe jedenásť piesňového, 38minútového albumu. Napriek tomu ani na chvíľu nenudí. Vytvorí zvláštnu atmosféru, chce vás, vtiahne dnu, prevedie svetom zložitých vzťahov, životných pozorovaní, bez tragikomického mudrikovania či veľkých gest. A vždy s dostatkom hudby na počúvanie.

Moderný mestský folk nie je žiadnym novým termínom. Netreba ho zdynamizovať, zelektrifikovať, prefabrikovať, no netreba ho ani celkom vyzliecť z hudby a posadiť na ťažký zadok predvídateľných a stokrát počutých akordov.  Eirik a Erlend sa radi nechávajú inšpirovať nie len tým najlepším z histórie folku, ale aj lounge music či bossanovou, a tento rozhľad pretavujú do absolútneho prehľadu a schopnosti vyťažiť z minima maximum.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame