Album týždňa: King Gizzard & the Lizard Wizard – Butterfly 3000


Album týždňa: King Gizzard & the Lizard Wizard – Butterfly 3000


Keď objavíte hudbu austrálskej skupiny King Gizzard & the Lizard Wizard, objavíte celý nový vesmír. Mladí umelci z Melbourne sa dali dokopy v roku 2010 a za niečo viac než dekádu už stihli vydať celých osemnásť štúdiových albumov. Veru tak, osemnásť. A už dva v tomto roku. Za normálnych okolností čakáme od svojej obľúbenej skupiny jeden album za päť rokov, ak samozrejme nie sme fanúšikmi napríklad takých Tool.

V prípade King Gizzard & the Lizard Wizard je to však úplne naopak. Oni vydali päť albumov za jeden rok. Lebo im to tak v roku 2017 vyšlo. Toto sú absolútni fanatici v tom najlepšom slova zmysle, ktorí skutočne žijú iba hudbou.

Od surferskej gitarovej hudby, cez garážový rock a psychedelický spaghetti western, jazz fusion a progresívny rock, folkovú hudbu, až po boogie rock či thrash metal – v tvorbe King Gizzard & the Lizard Wizard nájdete naozaj čokoľvek. A samozrejme nemôžeme zabúdať na ich experimenty s mikrotonálnou hudbou, špeciálnym ladením zvláštne upravovaných či vyrábaných hudobných nástrojov.

Ich hudba sa nedá len tak ľahko obsiahnuť a uchopiť, v mnohých ohľadoch na to idú ako Frank Zappa a zároveň sú úplne iní – majú radi metal a niekedy znejú ako Voivod, ktorí si rozostavili aparatúru uprostred rušného trhoviska niekde v Istanbule. Vplyvy z tureckej, severoafrickej, blízkovýchodnej a ázijskej hudby sú v tvorbe týchto austrálskych šialencov veľmi výrazné.

Hlavným ťahúňom skupiny je Stu Mackenzie. Totálny multiinštrumentalista, ktorý okrem spevu a gitary, akustickej gitary a basgitary obsluhuje aj najrôznejšie klávesové nástroje (od klavíru, cez mellotron až po organ), bicie, perkusie, flautu, klarinet, saxofón, husle či exotickú zurnu. Okrem toho je hlavným skladateľom a večne usmiatou sympatickou tvárou celej hudobnej formácie. Vizionár, okolo ktorého sa v prípade King Gizzard & the Lizard Wizard dejú naozaj veľké veci aj na osemnástom radovom albume. Mimochodom, novinku Butterfly 3000 označuje Stu za svoj vôbec najobľúbenejší album.

Viacero vecí je nových v prípade King Gizzard & the Lizard Wizard a ich albumu Butterfly 3000. Je to ich debut u nového vlastného labelu KGLW – všetky predchádzajúce nahrávky vydával na svojej značke Flightless Eric Moore, donedávna bubeník kapely, ktorý sa venuje už iba vydavateľskej a manažérskej činnosti. Snáď sa tak z bývalého bubeníka nestane aj bývalý manažér a vydavateľ.

Okrem toho ide o najprístupnejšiu, najmelodickejšiu a najchytľavejšiu nahrávku v celej diskografii. King Gizzard & the Lizard Wizard objavujú dream pop a ide im to naskutku výborne. Samotná kapela neavizovala novinku žiadnym singlom, Butterfly 3000 vníma ako ucelený album – jednotlivé kompozície na seba veľmi plynulým spôsobom nadväzujú a ich počúvanie je naozaj najväčším zážitkom, keď idú za sebou tak, ako boli ich autormi zamýšľané.

Je úplne jasné, že veľkým snom všetkých slovenských fanúšikov King Gizzard & the Lizard Wizard je zažiť týchto bláznov u nás – v klube, alebo na letnom festivale, ktorý sa zdá byť reálnejšou možnosťou. Vidieť ich napríklad na Pohode, to by bol zážitok na celý život. Veľmi by sa tam hodili.
Aktuálna situácia je však taká, že kapela v priebehu celého roka neopustí Austráliu, bude sa koncentrovať na novú hudbu a viacero špeciálnych vystúpení na domácej pôde. Na konci augusta chcú zahrať sériu piatich koncertov v piatich rôznych témach – akustické vystúpenie, džemovanie, mikrotonálna hudba, garážový rock a heavy metal. Je celkom jasné, že najväčší fanúšikovia, ktorí absolvujú všetkých päť večerov, sa zbláznia od radosti.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame