Kultový album_FM: Marvin Gaye – What´s going on

Kultový album_FM: Marvin Gaye – What´s going on

Klasický a revolučný soulový album má 50 rokov. What´s going on vyšiel  v máji 1971. Nahral ho spevák, skladateľ a producent Marvin Gaye.

Kultový album_FM: Marvin Gaye – What´s going on Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Začiatok sedemdesiatych rokov v Spojených štátoch priniesol koniec krásneho sna kvetinových šesťdesiatych: nezamestnanosť, chudobu, policajnú brutalitu, aj hnev zo zbytočnej vojny vo Vietname. Nikto nedokázal popísať tieto časy lepšie ako  What´s going on.

Marvin Gaye bol nielen majiteľ krásneho hlasu, ale aj uvedomelý pozorovateľ.

What´s going on je koncepčný album, rozprávaný z pozície veterána Vietnamskej vojny, ktorý sa vracia domov a vidí nenávisť, utrpenie a nespravodlivosť. Pýta sa: čo sa to tu deje?

Je tu jazz, gospel, r´n´b, funk, soul aj orchestrálne aranže. Okrem umeleckých kvalít mal Marvin Gaye aj veľký výtlak a svojich poslucháčov. Jeho politický odkaz sa tak dostal naprieč celou krajinou, ku všetkým bez rozdielu farby pleti. What´s going on mal obrovský úspech, je to jeden z najlepšie predávaných albumov vydavateľstva Motown.

What´s going on sa považuje za jeden z najlepších albumov všetkých čias. Dodnes ho hrávajú všade tam, kde sa protestuje proti útlaku a volá sa po spravodlivosti a rovnosti. Jeho rozprávanie aj štylizácia miestami znie, ako by hovoril o dnešku.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame