Album týždňa: The Anchoress - The Art of Losing

Album týždňa: The Anchoress - The Art of Losing

Nebolo to ľahké rozhodovanie, indie-veteráni Arab Strap a relatívne nové resp. neznáme meno na scéne. Nové napokon dostalo prednosť, koniec koncov, Arab Strap sa v našom vysielaní objavujú aj dlhšie aj častejšie. Albumom týždňa však v polovici marca bude The Art of Losing od Walesanky The Anchoress.

The Anchoress debutovala v roku 2016 Confessions of a Romance Novelist. Už predtým sa vedelo o šikovnej multiinštrumentalistke, niekdajšej členke National Youth Orchestra, ktorá začínala hrou na flautu, neskôr sa venovala klavíru a gitare. Na spoluprácu ju oslovil Jim Kerr zo Simple Minds a tak sa z klubov pre 500 ľudí dostala behom týždňa pred 30tisícový dav. „Najviac ma bavilo, že môžem hrať na všetky tie ich vzácne vintage syntetizéry, na ktorých vznikali bomby typu Hunter and the hunted, tú som na koncertoch hrala najradšej,“ spomína si na obdobie niekoľkoročného koncertovania s legendami, The Anchoress.
Na jej debutovom albume počuť mnohé z výrazných vplyvov za ktoré sa rozhodne nemá prečo hanbiť: Talk Talk, PJ Harvey a najmä Depeche Mode, pričom Martina Lee Gorea považuje The Anchoress za možno najlepšieho skladateľa popmusic vôbec. Albumová dvojka “The Art of Losing” bola dokončená už koncom leta 2019 a mala pôvodne vyjsť pred rokom, no rok 2020 si o tom myslel svoje.

Myšlienka, že skutočne krásne a významné umelecké diela vyžadujú utrpenie autora, má svojich zástancov aj odporcov. A kým muzikológovia teoretizujú, Catherine Anne Davies alias The Anchoress sa proti svojej vôli ocitla na zozname umelcov, ktorí nahrali krásny album v možno najťažšom období svojho života. Úmrtie v rodine, strata dieťaťa, ťažká choroba. Aby toho nebolo málo, Catherine na albume rieši aj iné neveselé témy, napríklad vzťahy vplyvných mužov a žien v hudobnom biznise či obťažovanie.

Ženské témy albumu jednoznačne dominujú, napokon, album nahrala žena, no sem tam z mužského sveta predsa len nechá umeleckému zámeru čosi a kohosi poslúžiť. Ťažké gitary znejú ako na najtemnejších albumoch The Cure a v singly The Exchange sa ozve jeden z najznámejších waleských hlasov od čias Toma Jonesa - James Dean Bradfield z Manic Street Preachers.

Temná a krásna je hudba The Anchoress. Neostane trčať v žalúdku ako cudzí nevhodný predmet. Neťaží. Ostane v hlave a ušiach, pretože je bohatá. V polovici albumu si The Anchoress dokonca dovolí odskočiť zo sveta popmusic, alebo ak chcete alternatívnej indie music, do sveta klasickej hudby, niektoré kratšie čísla s klavírom pripomenú Clauda Debussyho či Kate Bush.
The Art of Losing je album, na ktorý si veľmi radi spomenieme pri koncoročnej ankete toho naj za rok 2021.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame