Kultový album_FM: PJ Harvey – Let England Shake

Kultový album_FM: PJ Harvey – Let England Shake

Let England Shake je ôsmy štúdiový album od PJ Harvey. Vyšiel pred desiatimi rokmi, 14. februára 2011.

Kultový album: Let England Shake Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Každý album PJ Harvey je sviatok, ale Let England Shake sa považuje za jej tvorivý vrchol. Let England Shake je tematicky netradičná doska. Polly Jean sa pri jej tvorbe inšpirovala historickými udalosťami a vojenskými konfliktami, hlavne 1. svetovou vojnou. Nielen tematicky, ale aj hudobne je to pre ňu veľký krok ďalej.

Let England Shake je invenčný album, ktorý znie ako nič čo sme dovtedy od nej počuli. PJ tu spieva ináč, aj hudobne je to iné: oproti predchodcom menej rockové, za to viac folkové, zasnené. Spoločne s jej dlhoročnými spolupracovníkmi Johnom Parrishom a Mickom Harveym skúšajú nové nástroje.

Už na prvý pohľad je to album o Anglicku, o jeho dejinách z pohľadu obyčajného človeka, často vojaka, ktorý umieral na bojiskách. Aj napriek ťažkým témam sú piesne priamočiare a počúvajú sa dobre, neprinášajú žiadne rozpaky. Let England Shake však nie je to protestný album. Polly Jean nechce kázať o tom čo je správne.

Nie je veľa takýchto dosiek. PJ Harvey za ňu získala ocenenie Album Roka v mnohých dôležitých výročných hodnoteniach, a takisto opäť Mercury Music Prize.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame