Album týždňa: Django Django - Glowing in the Dark

Album týždňa: Django Django - Glowing in the Dark

Na svojom štvrtom albume a po desiatich rokoch na scéne si robia zo žánrovej čitateľnosti ešte menšiu hlavu než v minulosti. Ak si len ťažko viete predstaviť, že sa na jednom autorskom albume môžu zísť ozveny Donovana, madchesterskej scény aj krautrocku, náš Album týždňa od Django Django vám pomôže.

Veľa pestrosti, to album ponúka celkom nepochybne, otázka znie väčšinou, či jednotlivé piesne držia pokope aj ako celok. A je to vôbec nutné? Glowing in the Dark sa počúva ako Greatest Hits, čo je dosť vzácny úkaz. Časť fanúšikov síce poukazuje na to, že si hooky a silné motívy museli v žánrovej zmeske hľadať o čosi dlhšie, ale fanúšikovstvom nie príliš zaťažený poslucháč nachádza hudby pomerne veľa.

Ambície a výsledok snaženia kapely na albumej štvorke sa dajú prirovnať k zatiaľ poslednej platni Arctic Monkeys. Je nepochybne najlepšia, dospelá, aj keď stále nie príliš konzervatívna. A okrem už zmienenej sympatickej nadžánrovosti ohuruje tým vari najpodstatnejším: songcraftingom. Aj v spoločnom čísle s Charlotte Gainsbourg.

Fascinujúcim je na počúvaní albumu neodbytný pocit, že väčšinu piesní už človek vlastne počul. A netýka sa to len singlov známych aj z vysielania Rádia_FM. Za normálnych okolností by to nebola tá najlepšia vizitka pre kapelu, ktorá rada prekvapuje aj samú seba.
Niežeby piesne odkazovali konkrétne na iné, alebo dokonca cudzie piesne. Je to akási zvláštna familiárnosť, s ktorou poslucháč prichádza do kontaktu, ktorú ale kapela vždy niečim včas a šikovne naruší. Napríklad inštrumentálnou medzihrou The Ark, alebo vyložene folkovým číslom, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani Simon s Garfunkelom.

Glowing in the Dark vznikol už pred rokom, čakalo sa na vhodný moment pre vydanie. „Svet bol už pred pandémiou šialeným miestom, takže sme sa pri vymýšľaní a nahrávaní albumu chceli hlavne baviť,“ komentuje novinku basgitarista Jimmy Dixon. Ľahkosť z nahrávky naozaj cítiť, časť kritikov sa ale domnieva, že náladová rozlietanosť kapely ku koncu albumu pôsobí už trochu únavne. Zrejme nás Django Django nechcú presvedčiť, že zvládnu čokoľvek, ibažeby bol ďalší album aj o jazze, súčasnej vážnej hudbe a modulárnych synťákoch. Uvidíme.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame