Album týždňa: The Avalanches - We Will Always Love You

Album týždňa: The Avalanches - We Will Always Love You

V roku 2016 sa po dlhých 16 rokoch vrátili s albumom Wildflower. Už krátko po jeho vydaní nám austrálska dvojica prisľúbila, že na ďalší album už rozhodne nebudeme čakať tak dlho a sľub dodržali. Robbie Chater a Tony Di Blasi sú späť s albumom, ktorému dominujú stovky samplov, ale aj hostia. S viac ako hodinou hudby im pomohli Kurt Vile, Jamie XX, Neneh Cherry, Johnny Marr, Mick Jones, MGMT či Tricky. Robbie Chater ale aj spoluprácu s hosťami prirovnáva k ich obľúbenému samplovaniu – vraj nájsť dobrý vokál je presne to isté, ako nájsť skvelý sampel, akurát to trvá oveľa kratšie. „Spravili sme dva albumy, ktoré stáli na samploch, teraz sme sa cítili veľmi slobodne a rozhodli sme sa ísť inou cestou. Tá sloboda nám dovoľovala spraviť naozaj hocičo,“ uviedli The Avalanches.

Na legendárnom albume Since I Left You vraj použili 900 samplov, na novinke We Will Always Love You je ich síce o trochu menej, ale The Avalanches sa nenechali zahanbiť a sample vyberali aj z platne Golden Record, ktorú v roku 77 vyslali do vesmíru. The Avalanches majú ale z čoho vyberať, Robbie Chatter mal v zásove vraj až 7 000 platní. Tých sa nedávno zbavil, čo bol zároveň aj štart novej etapy The Avalanches, ktorá znamená aj otvoriť sa novej hudbe a pred samplami uprednostňovať radšej spolupráce. „Bolo to oslobodzujúce. Strašidelné, ale skvelé“, uviedol pre BBC Robbie Chater, ktorý ich tretí album aj produkoval. Spolupracovníkov a hostí na albume si vyberali veľmi precízne, mnohí do textov spracovali ich osobné príbehy. Tak ako aj Kurt Vile. „Mal som napísaných pár viet k tomu, o čom je tento album, a posielal som to rôznym ľuďom. Mnohí odpísali, že netušia o čom hovorím, no Kurt Vile bol jedným z tých, ktorý to pochopil hneď na prvýkrát,“ uviedol Robbie Chater.

The Avalanches na decembrovej novinke častokrát spájajú vokál mladých talentovaných hudobníkov s legendami. Presne tak sa v jednej skladbe ocitili Blood Orange a The Roches. Na tretej štúdiovke The Avalanches samplovali aj z platne Just Another Diamond Day, ktorým koncom 70. rokov debutovala Vashti Bunyan. K samplom The Avalanches vždy pridali ale aj nejaký príbeh a častokrát práve z ich vlastných životov. Práve na novej štúdiovke sa Robbie Chater opäť vracia do ťažkej minulosti – kedysi totiž bojoval so závislosťou na alkohole. Jeho temnú minulosť na albume odkrýva Sananda Maitreya.

The Avalanches ešte pred nahrávaním albumu rozposlali e-mail so žiadosťou o spoluprácu desiatkam hudobníkov. Ak ale počas virtuálnej komunikácie mali pocit, že to fungovať nebude, jednoducho spoluprácu zrušili. To, že si dali na výbere záležať, je na albume aj počuť. Hostia skadby neprevalcovali, ale s The Avalanches dokonale ladia, a hoci dvojica do svojej tvorby pustila aj ďalších hudobníkov, stále je počuť, že sú to The Avalanches. Na albume si dokonca splnili aj niekoľko snov, keď naň dotiahli legendárneho Micka Jonesa z The Clash, ktorého považujú za jedného z najinšpiratívnejších ľudí, či Johnnyho Marra, ktorého kapelu The Smiths ešte v detstve počúvali. Johnnyho Marra dali na albume dokopy s Andrew VanWyngardenom z MGMT. „Mám pocit, že tá skladba je o Andrewovom rozchode. O jeho pohľade na vec, aj keď nikdy som sa ho to priamo nespýtal,“ uviedol k spolupráci Robbie Chater.

Smrť, život po smrti, hviezdy či nadpozemské bytosti. Aj o tom je tretí album dvojice The Avalanches. Aby tento koncept ešte viac vyzdvihli, často pri samplovaní vyhľadávali hudbu už nežijúcich hudobníkov, vďaka čomu sa na albume objavil ich duch. The Avalanches nahrali album, ktorý je vydarenou bodkou za temným a ťažkým rokom 2020 a v mnohom práve tento rok vystihuje. Napriek spomínaným témam však ani na tomto albume nechýba ich povestný optimizmus a hudba, ktorá pôsobí ako balzam na dušu. „Je to kúsok svetla do týchto temných čias. Presne takúto náladu sme chceli ľuďom odovzdať, uviedli The Avalanches k novinke We Will Always Love You.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame