Album týždňa: Kruder & Dorfmeister – 1995

Album týždňa: Kruder & Dorfmeister – 1995

Peter Kruder a Richard Dorfmeister sú nespochybniteľní hrdinovia explózie tanečnej hudby, ktorá sa odohrala na začiatku 90. rokov.  Album, ktorý práve vychádza pod názvom 1995, je pre zmenu zas nespochybniteľnou obeťou úspechu jeho autorov. Zabudli sme dodať, že ide o album debutový, čo vzhľadom na to, že sa píše rok 2020, pôsobí zvláštne, najmä keď si uvedomíme, že ich prvé EP G-Stoned sa na scéne objavilo už v roku 1993.

V tom čase mali Peter a Richard niečo cez 20 rokov, a ich jedinou dennou povinnosťou bolo zobudiť sa okolo obeda a venovať sa práci v štúdiu – krásna to bola doba, a rovnako krásne sú aj tracky, ktoré počas nej vznikli. Úspech G-Stoned bol pre autorov určite nečakaný minimálne tak, ako bol pre publikum opantávajúci jeho obsah. Ani nie pol hodina hudby, ktorú doska obsahuje, nielen že dvom mladíkom z Viedne dokonalo zmenila život, ale zároveň sa stala aj základom scény. Scény, ktorá sa takmer v ničom nepodobala na zvyšok hudobného sveta, ktorá inšpirovala obrovské množstvo iných hudobníkov ako máločo v tom čase, a na ktorú môže byť Viedeň hrdá dodnes. Toto všetko však v tom čase takmer nikto netušil.

Čas plynul ďalej a Petrovi s Richardom pomaly pribúdali tracky, ktoré na dátových páskach ostávali pre okolitý svet utajené. Tracky, ktoré 25 rokov nechali odpočívať vo svojej zásuvke, tento rok konečne uzreli svetlo sveta. Čo však bolo príčinou ich dlhoročnej odmlky?

„Keď sme v roku 1994 vydali EP G-Stoned, začali sa diať veci, ktoré sme nečakali. Bola to doba nevinnosti. EP mala úspech u DJ-ov po celom svete a zvoniaci fax v našom malom byte neustále vytváral podnety na nové a nové dobrodružstva. Príďte zahrať sem, príďte zahrať tam. Dostali sme sa na miesta, kde sme nikdy predtým neboli, a spoznali sme množstvo fantastických ľudí, s ktorými máme dodnes dlhoročné priateľstvá. Pokojne by sme mohli tvrdiť, že sme s albumom čakali na najvhodnejšiu chvíľu, ako je napríklad táto, poznačená pandémiou, a že práve teraz si ho môžete naplno vychutnať, ale nie je to tak. Vír udalostí nás jednoducho zavial na nikdy nekončiace turné, na ktorom sme v podstate doteraz.“

Hudba Petra Krudera a Richarda Dorfmeistera oplýva hneď niekoľkými výnimočnými vlastnosťami. Tou najzreteľnejšou je nepriama úmera medzi tým, koľko málo slávy bolo potrebnej na zabezpečenie ich viac než nečakanej kariéry. Okrem toho je aj nezaujatému fanúšikovi na prvé počutie ihneď zrejmé, že oproti zvyšku tanečnej scény ide o veľmi muzikálnu a prepracovanú záležitosť. Aj preto sme sa oboch opýtali na ich hudobné základy aj na to, ako sa vlastne dali dokopy.

„Richard študoval hudbu, vie hrať na gitare a flaute, ja som samouk – hrám na nejaké nástroje, ale veľmi zle. Spoznali sme sa v roku 1990. Vtedy som pracoval v mojom maličkom štúdiu, produkoval som hudbu iných. V tých časoch som si zaplnil pamäť na mojom sampleri, s ktorým som pracoval. A niekto mi poradil, že Richard pracuje s takýmto samplerom. Neskôr teda prišiel, pomohol mi, a tak sme sa spoznali,“ prezradil Peter.

Toľko k minulosti albumu. Aká však bude jeho budúcnosť?

„V súčasnosti nemôžeme ísť na turné, ale mali sme to v plánoch na tento rok. Všetko bolo pripravené, no potom sa to zrušilo. Nakoniec to bolo aj dobré, mali sme viac času na vydanie albumu, aj keď sme to neplánovali. Album 1995 dobre zapadol do týchto temných lockdownových časov a depresívnych pocitov. Trocha to osvetlil, dali sme ľuďom kúsok nádeje. Ak všetko pôjde dobre, budúci rok, hlavne v lete, by sme chceli začať hrávať naživo. Ale uvidíme, ako sa vyvinie situácia, a potom si začneme chystať našu živú video show,“ dodal Richard.

Pripravil: Galager

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame