Album týždňa: Marika Hackman - Covers

Album týždňa: Marika Hackman - Covers

Záver roka je už tradične bohatý na albumy plné cover verzií, hoci predovšetkým tých vianočných. Lambchop ale aj Marika Hackman vám ale v rovnakom čase ponúkajú niečo iné - prerábky ich obľúbených skladieb. Marike Hackman to s "karanténnym" albumom vyšlo až tak dobre, že je z toho náš aktuálny album týždňa. Nahrávka Covers však nebola plánovaná, Marika Hackman si vďaka nej krátila čas, ktorý by radšej strávila na koncertných pódiach, ale nemohla. „Nikdy v živote som nebola menej kreatívna ako práve v tomto čase. Videla som umelcov ako Charlie XCX, ktorí dokázali priamo pred očami ľudí nahrávať nové albumy a ja som naopak cítila len obrovský tlak z toho nahrať ďalší album,“ uviedla k obdobiu kedy vznikala novinka Covers samotná Marika Hackman. Na jesennej novinke prerobila skladby od Beyonce, The Shins ale aj Grimes.

Výber skladieb, ktoré Marika Hackman na novinke Covers prerobila, nie je náhodný. Vybrala si skladby z jej obľúbeného playlistu. Počas prác na albume ale na nič netlačila, nemala s ním žiadne prehnané ambície. Skôr potrebovala opäť niečo robiť, aby nabrala potrebné sebavedomie pre jej pripravovaný štvrtý album. Novinku Covers nahrala v Devone, vo svojej starej detskej izbe, teda podobne ako nahrala aj debut We Slept at Last, ktorý vyšiel ešte v roku 2015. Možno aj vďaka slobode, ktorú si dopriala Marika Hackman vykročila zo svojej komfortnej zóny a naučila sa nové veci, ktoré sa chystá zúročiť aj na spomínanom pripravovanom albume. Na albume prekvapí cover skladby od Radiohead či Air, stará dobrá Marika Hackman je to na skladbe Phantom Limb od kapely The Shins, ktorých spoznala ešte keď mala 14 a to vďaka jej bratovi.

Marika Hackman bojuje s klaustrofóbiou a zatvorená v jednom priestore panikári. Aj to bol dôvod prečo obdobie karantény nedokázala stráviť vo svojom malom byte v Londýne a cestovala za svojimi rodičmi do Devonu. Práve tam našla inšpiráciu a rozhodla sa vrátiť k spôsobu akým sa hudbou zabávala, keď bola o desať rokov mladšia - teda cover verziami. A nielen to. Rozhodla sa, že nezmení ani nástroje, ktoré k tvorbe kedysi používala - teda len gitaru, laptop a jej vlastný hlas, doplnené o pár synťákov či drum machine. Na albume vyberala skladby od hudobníkov, ktorých miluje od detstva a to je aj prípad Air, hoci skladbu Playground Love začala počúvať len pred rokom. K skladbám svojich milovaných hudobníkov pristupovala tak, aby ich skladby zaspievala pekne, tak ako spievala pred rokmi, kedy pekný vokál uprednostňovala pred silnými textami.

Marika Hackman vďaka novinke Covers nenabrala len potrebné sebavedomie, aby bez zbytočných tlakov nahrala nový album, nahrávku Covers si aj sama produkovala, čo bola pre ňu veľká škola a často so skladbami bojovala. To bol prípad aj cover verzie skladby Jupiter 4 od Sharon van Etten. „Táto je moja obľúbená. V hlave som mala jasnú predstavu čo s ňou chcem spraviť, no nevedela som nájsť spôsob ako. Pamätám si ale, že raz, predtým ako som išla večerať som skúsila dať na vokál delay a hneď na prvýkrát to fungovalo. Celé je to len o vokále. Je to skvelá skladba, ktorej text je love songom ale z hudby cítite rozchod,“ uviedla Marika Hackman.

Radiohead, Elliot Smith, The Shins, Air, Beyonce či Muna. Spojiť skladby týchto mien na jeden album tak, aby to dávalo zmysel, je veľká výzva. Marika Hackman to dokázala a to priamo zo svojej detskej izby. Ak nám pandémia niečo dobré priniesla sú to práve albumy ako je tento. Hudobníci si konečne našli čas na to, aby zrealizovali nápady, ktoré nosili v hlave dlho a dlho mala v hlave album cover verzií aj Marika Hackman. „Vďaka tomuto albumu som sa naučila dať skladbám potrebný priestor. Ten album dýcha, možno aj preto ako jednoducho vznikal. Nepotrebovala som tlačiť na to, aby to znelo veľkolepo,“ uviedla Marika Hackman. Na album si vybrala aj skladby od kamarátov, aby to ako uviedla samotná hudobníčka, zostalo v rodine. To je aj prípad skladby od kapely Muna.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame