Album týždňa: Deftones – Ohms

Album týždňa: Deftones – Ohms

Môžete im hovoriť Radiohed metalovej hudby. Môžu pre vás byť tým umelecky najvýraznejším a najzaujímavejším, čo zostalo z nu-metalovej mánie začiatku nového tisícročia. Hovorte ich zvuku dream pop alebo alternatívny metal, dôležité je, že ak sa o modernú hudbu čo i len máličko zaujímate, ich meno vám určite niečo hovorí.

Deftones vznikli v roku 1988 a až do súčasnosti, na rozhraní už deviatich štúdiových albumov zostávajú výrazným menom alternatívnej gitarovej hudby nielen v Spojených štátoch. V našom vysielaní sme si odprezentovali ako Album týždňa aj predchádzajúcu štúdiovku Gore v máji v roku 2016, celkom zaslúžene sa rovnaká oslava skvelej hudby bude až do nedele diať aj s novinkou Ohms.

Album Ohms vychádza štvrťstoročie po debutovom štúdiovom zárezene Adrenaline. Ten bol výrazným opusom v rámci rodiaceho sa a silnejúceho nu-metalového hnutia; Deftones vtedy zažiarili aj na soundtracku k filmu The Crow: City Of Angels. Na debutovom albume vtedy spolupracovali s producentským mágom menom Terry Date.

Ten je podpísaný aj na ďalších dvoch radovkách, vrátane najviac oceňovaného, kultového diela White Pony z roku 2000. Naposledy s ním boli v štúdiu v roku 2008 v rámci prác na nevydanom albume Eros, ktorý nebol realizovaný kvôli smrti basgitaristu Chi Chenga. Je to jedna z veľkých vecí nového albumu, že Terry Date je opäť súčasťou nahrávacej zostavy. Už 64-ročný pán, ktorý stojí za silným zvukom umeleckých zoskupení ako Slayer, Soundgarden, Smashing Pumpkins, Slipknot, Dream Theater či Pantera, bol po dvanástich rokoch určite tou správnou voľbou.

Veľkou devízou deviateho štúdiového albumu do Deftones je spolupráca jeho tvorcov. Chino Moreno, spevák a gitarista a výrazný skladateľ, uvoľnil kreatívne oťaže, do tvorby sa ako autori hlavnýchn nápadov zapojili aj gitarista Stephen Carpenter a bubeník Abe Cunningham. Je krásne vidieť v booklete albumu fotografiu rozložených nástrojov, krabičiek, zapojení, mikrofónov a slúchadiel. Znamenie, že hudobníci boli spolu v štúdiu, hrali a tvorili ako jeden silný, zosúladený celok.

Ak som pri predchádzajúcej nahrávke Gore hovoril o obrusovaní ostrých gitarových riffov, na novinke zázražne funguje dokonalá symbióza tvrdosti a krásy, brutality a nehy. Všetko to hrá nádherne spolu, hudba Deftones vám úplne plynule vyviera z reprákov. Také niečo zažijete s máloktorou súčasnou nahrávkou - počúvate, počúvate a márne hľadáte slabé miesto, horšiu skladbu, menej vydarený moment. Nič také sa na ploche viac než 46 minút jednoducho neudeje. Fascinujúce.

Ohms je naozaj veľké zjavenie v tvrdej gitarovej hudbe roku 2020. Veľmi zvláštnom roku bez koncertov a festivalov. Roku, keď aj napriek tomu všetkému vyšlo veľa výnimočných nahrávok - na čele s menej známymi, no o to zaujímavejšími menami ako Today Is The Day či Human Impact, cez dravú omladinu Code Orange alebo Konvent, záruky kvality ako Lamb Of God, Body Count, Trivium a Sepultura, až po extrémne chuťovky od Ulcerate, Kvaen, Benediction či Oranssi Pazuzu. Silný rok a jeho jesenné dni sú pre mnohých celkom zaslúžene v znamení deväťstrunnej gitary Stephena Carpentera a naliehavého spevu China Morena.

Album Ohms zbiera zaslúžené ovácie od žurnalistov na celom svete. Doteraz má v priemere 88 bodov zo stovky možných. Odborníci oceňujú neuveriteľnú silu, ktorá z nahrávky ide - zvukovo i emocionálne. Všímajú si, že ako celok nezneli Deftones takto sviežo už celé roky. A hoci je podľa novinárov Ohms jedinečnou a inovatívnou nahrávkou rovnako ako všetky albumy, ktoré kedy Deftones nahrali, práve novinka má najbližšie k tomu ťažko opísateľnému pomyselnému vrcholu White Pony.

Na podporu albumu mali Deftones vyraziť na letné turné s Gojirou a Poppy; z dobre známych dôvodov sa samozrejme nič nekonalo a snáď sa to celé odohrá v priebehu budúceho roka. Veríme, že v podobne dobrej zostave aj u nás v Európe.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame