Album týždňa: Machinedrum - A view of U

Album týždňa: Machinedrum - A view of U

Znalci ho sledujú už od roku 2001, kedy debutoval albumom Now You Know na značke Merck. Výraznejšie na seba upozornil o desať rokov neskôr nahrávkou pre label Planet Mu a v roku 2013 vydal doposiaľ svoj najznámejší počin - kolekciu Vapour City vo vydavateľstve Ninja Tune. Jeho hudbu môžete počuť vo filme Black Swan aj vo videohre GTA V. Po približne štyroch rokoch príprav nám Travis Stewart alias Machinedrum ponúka svoju albumovú novinku.

Nezaraditeľný a nevyspytateľný sú asi najčastejšie slová, ktoré človeku pri mene Machinedrum napadnú. Fakt je, že vymyslel future pop ešte predtým, než týmto termínom začali otravovať streamovacie služby a hádzať dnu akýkoľvek komerčný počin stojaci medzi trapom, bassom a súčasným r’n’b. Je trošku paradox, že Machinedrum sa tento začarovaný kruh na svojej novinke veľmi nesnaží ani zničiť ani mierne ironizovať. Ťažko mu to však vytknúť - hrá hru, ktorú sám vymyslel.

Machinedrum - inovátor, ako si ho pamätáme spred desať a viac rokov, sa tentoraz nekoná. Hoci celkom nepostráda aj experimentálnejšie pasáže, väčšia časť novinky pôsobí ako retro, konkrétne drumnbassové a raveové. Mimochodom, retro-feeling má nový Machinedrumov album spoločný s inou novinkou, ktorá bola tento týždeň v hre ako kandidátka na náš Album týždňa - As long as You Are od Future Islands.

Album je plný spoluprác a nie je to žiadne prekvapenie, Machinedrum nikdy nevydržal v štúdiu dlho sám - spomeňme jeho spoločné projekty J-E-T-S s Jimmym Edgarom, Dream Continuum s Om Unit alebo Sepalcure s Praveenom Sharmom. Na novinke hosťujú Father, Mono/Poly, Sub Focus a napr. aj skvelý arménsky klavírista Tigran Hamasyan.

Machinedrum je aj naďalej hudobníkom mnohých tvárí. Na albume si ale kupodivu dobre rozumejú vyložene komerčné čísla s hosťujúcimi Rachelle Jordan či Freddiem Gibbsom, a chillout ako zo starej školy s Jeremym Malvinom alias Chrome Sparks. Čo je ale podstatné, Machinedrum nám doprial opäť album, ktorý nekl'že po povrchu a na ktorom je dosť hudby.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame