Kultový album_FM: Andrej Šeban – Bezvetrie

Kultový album_FM: Andrej Šeban – Bezvetrie

V apríli 2000 vyšiel debutový sólový album Andreja Šebana. Bezvetrie je album pesničkový, osobný, so zvukom, ktorý nestratil nič sa na svojej nadčasovosti. Bezvetrie je jeho Opus Magnum a zároveň veľká životná lekcia.

Skúsenému hudobníkovi trvala jednoduchá vec ako nahranie albumu dlhé štyri roky. Ale prečo to tak dlho trvalo?

Prvé pesničky na Bezvetrie vznikli v roku 1997. Medzitým hral s Free Faces, Petrom Lipom, Richardom Müllerom, s jeho kapelou Ash Band, podieľal sa na desiatkach albumov. Bolo to šialené obdobie.

Za týchto podmienok vznikal sólový album Bezvetrie. Šeban ho začal nahrávať už na jar 1998, no nakoniec ho nahrával v štyroch štúdiách, na štyri razy.  Mal to byť autorský pesničkársky album, na ktorom budú piesne spievané po slovensky. To, čo sa zdá byť veľmi jednoduché, bolo napokon poriadne komplikované:

Predtým som spieval na albumoch iných. Ale pocit z toho, aké to je postaviť sa za mikrofón a spievať texty, ktoré sú osobnou výpoveďou o živote, a spievať to v jazyku, ktorým všetci v krajine rozumejú, to je niečo úplne iné. Počúvať sa ako spievate o svojom živote je veľmi zaujímavý moment. Mnohí to neustáli, zutekali a už sa k tomu nikdy nevrátili. Angličtina je skrýša, ale akonáhle je to po slovensky a hovoríte za seba, ste zraniteľný. Tam je človek holý v tŕní, a to nezvládne hocikto.

V textoch je to, čo prežíval a zažíval v tých časoch. Je tam vysporiadanie sa s tým, čo znamená odísť z manželstva, sú tam jeho hudobné vplyvy: Marián Varga a Dežo Ursíny. Je tam detstvo, vzťah k dcére, pieseň o vzťahoch na slovenskej hudobnej scéne, aj o jeho vzťahoch so ženami. Je to aj prvý oficiálny nosič na Slovensku, ktorý obsahuje vulgarizmy. Nájdu sa tam aj náznaky spoločenských tém a komentovanie politiky.

Prečo to trvalo štyri roky?

Bol to šok z toho že som začal písať texty, že som bol schopný zložiť a spievať pesničku po slovensky. To bolo veľké prekvapenie. Na jednej strane som koncertoval s kapelami ktoré fungovali, a vo voľných chvíľach som sa snažil dokončiť sólový album, ktorý sa nedal dokončiť. Začať nahrávať platňu je niečo, ale dokončiť ju je niečo úplne iné.

Peňazí na to bolo minutých kvantum, nahrávok bolo veľa, ale nebol som z nich schopný nič vybrať. Ničili ma reakcie kamarátov a okolia o tom, ako to znie a ako by to malo znieť. Že som ju dokončil a že vyšla považujem za jeden zo svojich životných výkonov. Už som bol presvedčený, že to nikdy nevyjde. Keď to vyšlo, nemal som z toho dobrý pocit, bol to najmenej podarený z tých štyroch pokusov. Ale už som nemal peniaze ani silu, tak to nakoniec vyšlo.

Piesne hráva dodnes na koncertoch, sú to piesne jeho života, ktoré sú rovnako prítomné ako v tej dobe.

Kultový album: Andrej Šeban - Bezvetrie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame