Kultový album_FM: Jane´s Addiction – Ritual de lo habitual

Kultový album_FM: Jane´s Addiction – Ritual de lo habitual

Ritual de lo habitual je druhý album americkej alt-rockovej kapely Jane´s Addiction. Vyšiel pred tridsiatimi rokmi, v roku 1990.

Kultový album: Janes Addiction - Ritual de lo habitual Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď vyšiel Ritual de lo habitual, pomenovanie alternatívny rock už existovalo. Ritual de lo habitual bol však jeden z prvých alt-rockových albumov, čo prenikli aj do mainstreamu. Bol úplne iný ako väčšina vtedajšej rockovej hudby, Jane´s Addiction ukázali, že gitarová hudba nemusí byť len punk a metal.

V Jane´s Addiction sa stretli výrazný spevák a textár Perry Farrell a na tú dobu výnimočne všestranný gitarista Dave Navarro. Ritual do lo habitual nie je len taký obyčajný hard rock, ale elektrizujúci, originálny rock n´roll, ktorý pre mnohých znamenal vyslobodenie z nudy amerického rocku osemdesiatych rokov. Kým prvá strana albumu je rýchla a výbušná, na druhej strane spomaľujú, piesne sú dlhšie a artové.

Ritual de lo habitual dodnes platí medzi najlepšie albumy žánru. Priniesol akýsi funk-rock, s ktorým boli o rok na to úspešnejší Red Hot Chilli Peppers, a o rok predbehol aj Nevermind od Nirvany. No zároveň je veľmi svojský a špecifický. A výborne sa predával, najmä v Spojených štátoch. Kapela sa však po turné k nemu rozpadla, aby sa potom niekoľkokrát vrátili.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame