Album týždňa: Doves - The Universal Want

Album týždňa: Doves - The Universal Want

V roku 2010 kapela Doves oznámila, že ich budúcnosť je nejasná a rozhodli sa dať si neurčitú pauzu. Tú oficiálne ukončili len pred pár dňami albumom The Universal Want. Návrat po takmer dekáde nemusel dopadnúť vôbec dobre, ale kapele Doves, ako sa hovorí, vlak ešte neušiel a dokázali nahrať silný album, ktorým by mohli osloviť aj fanúšikov, ktorí donedávna o ich existencie ani nevedeli. „Nás to spolu baví. Užívame si, keď spolu tvoríme, ale doprajeme si aj priestor. Ak sa počas nahrávania niekto z nás necítil dobre, tak sme si dali pauzu. Nebolo to ako počas nahrávania albumu Kingdom of Rust, kedy sme makali každý jeden deň presne podľa plánu. Bol to vojenský režim, ale teraz to bolo inak, dopriali sme si slobodu a tým to bolo celé jednoduchšie,“ uviedli k návratu Doves.

Nahrávanie septembrovej novinky the Universal Want kapela zverila producentovi Danovi Austinovi, s ktorým už niekoľkokrát spolupracovali. Nahrávanie prebiehalo hneď na niekoľkých miestach vo Veľkej Británii. Návratu do štúdia sa Doves obávali, nakoniec ale celkom zbytočne a pomerne rýchlo sa opäť zohrali. To, že sa to ale podarí vôbec nebolo isté. Kapela na nahrávanie predošlého albumu nemala dobré spomienky. Nálada v kapele nebola dobrá a nahrávanie sa nielen naťahovalo ale aj komplikovalo. „Museli sme vypadnúť z toho cyklu koncerty - nahrávanie - koncerty - nahrávanie. Albumy nám zrazu zaberali viac a viac času, naťahovalo sa to a nebolo to pre nás jednoduché. Mali sme pocit, že robíme stále to isté dookola, museli sme z toho vystúpiť,“ uviedli Doves k pauze, ktorá sa medzi dvoma albumami natiahli na jedenásť rokov.

Doves to na novom albume s novými technológiami nepreháňajú, robia hudbu, ktorá hľadá krásu v jednoduchosti a na albume sa snažili staviť na silu prítomného okamihu. Kapela na albume The Universal Want na nič netlačí a robia to, čím su roky známi - silné popové až hymnické skladby. „Najskôr sme si bookli štúdio na týždeň s tým, že ak z toho nebudeme mať dobrý pocit, tak to skončíme. To bola chyba, ktorú sme robili v minulosti - robili sme na skladbách, hoci sme mali pocit, že to nechceme,“ uviedol spevák a gitarista Jez Williams. Kapela pri nahrávaní nechcela pocitovať tlaky, oni sa chceli hlavne baviť. Aj preto od albumu nemali takmer žiadne očakávania.

Doves na čerstvom albume použili aj staršie skladby, ktoré doteraz nevyužili. Prehrabávanie sa archívom si aj celkom užívali a boli šťastní, že starším skladbám konečne našli miesto a hlavne, že ich po dlhých rokoch dokončili. Jednou z nich aj For Tomorrow, ktorá podľa basgitaristu Andyho Williamsa utvrdila kapela v tom, že sú na správnej ceste. Práve v tejto skladbe sa stretlo všetko čo majú radi a samotní Doves mali opäť pocit, že sú kapelou. „Práve teraz sme mali pocit, že je ten správny čas na návrat. Najskôr sme sa len tak oťukávali cez správy, ale rýchlo sme našli opäť tú stratenú chémiu medzi nami a začali sme si chýbať,“ prezradil Andy Williams. Doves práve vďaka albumu The Universal Want ohlasujú novú éru a sľubujú, že na ďalší album vás už nechcú nechať čakať taký dlhý čas.“

Kapela Doves je na scéne od konca 90.rokov a všetci členovia už oslávili 50 rokov. Aj to zásadným spôsobom ovplyvňuje ich hudbu. Pristupujú k nej s ľahkosťou a pocitom, že o nič nejde. O tom, že idú tou správnou cestou mali jasno, riadili sa totiž tým, že ak robia niečo, čo sa páči im, tak sa nemôžu seknúť. Vedeli, že nevydajú niečo, s čím nebudú spokojní. „Už nič neriešime, chceme sa zabaviť a celý proces si užiť,“ uviedla kapela. Hoci album vydávajú v čase pandémie, kedy svet ovládal chaos, ich album má priniesť do sveta trochu lásky a útechy. Kapela Doves pristúpila k veľkému comebacku spôsobom, že jediná cesta je nahrať niečo úprimné a najlepšie ako viete a s pocitom, že tým potešíte hlavne fanúšikov, ktorí s vami vyrástli. Ak sa pridajú aj ďalší, mladší, bude to len príjemný bonus.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame