Album týždňa: Kelly Lee Owens - Inner Song

Album týždňa: Kelly Lee Owens - Inner Song

Menej meditatívna, napriek tomu viac hĺbavá. Technopop pre dušu aj telo. DJka, ktorá našla svoj hlas a nebojí sa ho použiť. Kráľovná romantického techna je po troch rokoch späť. Kelly Lee Owens so svojim druhým albumom.

V minulosti patrilo k marketingovej výzbroji každého seriózneho umelca zdôrazňovať, že s albumom sa piplal vyše roka. Kelly Lee Owens mala Inner Song hotový za 35 dní, pričom väčšinu piesní vymyslela ešte v čase promotion k predošlej platni. Definitívnu podobu dostalo všetkých 10 skladieb v zime 2019/2020, ale label Smalltown Supersound sa kvôli covidu rozhodol s vydaním počkať.

Technopop Kelly Lee Owens je odzbrojujúci perfektným pomerom úspornosti a nápaditosti. Npremýšľate nad tým, čo to vlastne počúvate. Či ide o hudbu komerčnú, tanečnú alebo celkom inú. Uvedomujete si len, že toto je hudba jednej autorky a pre úplnosť musíme doplniť, že taktiež jej verného muzikantského druha Jamesa Greenwooda, ktorý jej asistoval aj s debutom a ktorý má za sebou spoluprácu s Death in Vegas, Danielom Averym, WhoMadeWho či Erolom Alkanom. Títo všetci patria aj do okruhu priateľov samotnej Kelly Lee Owens a sú pre ňu dlhoročnou inšpiráciou.

Krása a temnota sú zrejme prvé slová, ktoré pri pokuse charakterizovať Inner Sing napadnú viacerým. Kelly Lee Owens si za posledné tri roky prešla tažkým obdobím strát blízkych, existenciálnym strachom z osudu planéty. Akýsi prístav bezpečia našla v literatúre, zasiahla ju kniha Clarissy Pinkoly Estés - Ženy, ktoré behali s vlkmi. Pieseň Re-Wild je reflexiou tohoto diela ale zároveň akýmsi pokusom o “Rihannu z Walesu”. Posúďťe sami.

Asi najzaujímavejším kúskom je Corner of My Sky s hosťujúcou legendou - Johnom Caleom. Kelly Lee Owens chcela vzdať hold nielen jemu, ale celému Walesu. S nápadom osloviť sedemdesiatnika a člena Velvet Underground, prišiel šéf labelu Smalltown Supersound, Joakim. “Skladba je super, úplne v nej počujem Johna Calea”, povedal na stretnutí s Kelly. Pieseň mu posielali s malou dišičkou, ale jedného dňa dorazil audio súbor s textom, ktorý bol však z nejakého dôvodu nahratý opačne. “Bola to priam reštarurátorská práca ale podarilo sa.”, spomína Kelly Lee Owens.  “No a záver piesne, v ktorom John spieva Prehral som stávku, že ma ráno zobudia niekoho slová, ten je úplne perfektný.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame