Album týždňa: Ulver - Flowers Of Evil

Album týždňa: Ulver - Flowers Of Evil

Charles Baudelaire, slávny francúzsky básnik, prekladateľ, literárny kritik a kritik umenia sa preslávil najmä kontroverznou básnickou zbierkou Kvety zla. Vydal ju v roku 1857 a v tej dobe bola považovaná za škandalózne dielo, ktoré kvôli často nemravnému a pohoršujúcemu obsahu dostalo svojho autora až k súdu.
Baudelaire vo svojich básňach vyjadruje sklamanie zo sveta rozohrávaním temných tónov ľudskej duše a odhaľovaním tém, od ktorých sa ľudia radšej odvracajú.

V roku 2020 prichádzajú so svojimi Kvetmi zla nórski hudobníci vystupujúci spoločne pod hlavičkou Ulver. Nehrozí im žiadny súd, nemusia sa báť škandálov či pohoršenia. Iba ak sklamania u ich ortodoxných blackmetalových fanúšikov z 90. rokov minulého storočia.

Hoci Ulver nadobro skončili s black metalom v roku 1997 a cez filmovú hudbu, improvizácie, minimalizmus, hudbu 60. rokov, ambient, modernú vážnu hudbu či kolaboráciu s droneovými velikánmi Sunn O))) sa dostali až k pesničkovému elektro-popovému výrazu súčasnosti, stále je veľa fanúšikov, ktorí najradšej spomínajú na dávne časy s čiernym kovom s folkovými vplyvmi.

Nóri sú však ďalej. Hoci sa rozpráva aj o pripravovanej retrospektívnej knihe mapujúcej celú kariéru Vlkov od deväťdesiatych rokov až po súčasnosť, v novej hudbe majú podľa všetkého Ulver úplne jasno a Flowers Of Evil je pokračovaním toho, čo sa vo veľkom štýle odohrávalo už na predchádzajúcej nahrávke The Assasination Of Julius Caesar.

Keď sme sa v tejto rubrike stretli s Ulver naposledy, bolo to na jar v roku 2017 a už vtedy sme v súvislosti s ich hudbou hovorili o paradoxe, že Kristoffer Rygg, spevák a hlavná tvár skupiny vôbec nie je veľkým fanúšikom Depeche Mode. Nepočúva ich a pozná od nich iba najväčšie hity.

Zvláštne, že aj v súvislosti s novinkou Flowers Of Evil prichádzajú zo všetkých strán odporúčania najmä fanúšikom Depeche Mode a The Cure a o novej hudbe od Ulver sa bez pochýb dá hovoriť ako o vitálnej a svojstojnej ozvene toho, čo sa v temnej elektronickej a popovej hudbe dialo v 8. dekáde minulého storočia.

Ak by sme mali porovnávať dve najnovšie nahrávky Ulver, musíme skonštatovať, že novinka Flowers Of Evil je citlivejšia, úspornejšia, osobnejšia, melancholickejšia. The Assasination Of Julius Caesar mala vo svojom zvuku viac pompéznosti a veľkoleposti.

Hoci je tématický záber v textoch veľmi široký - od obchodovania s bielym mäsom v skladbe Russian Doll, cez biblické naratívy v Machine Guns And Peacock Feathers, až po atómovú bombu v Little Boy, album si neustále zachováva veľmi príjemnú, intímnu atmosféru.

Keď hrali Ulver na jar v roku 2019 svoje úplne prvé americké koncerty, ich vystúpenie na Irving Plaza v New Yorku, slávnom mieste, kde kedysi vystupovali aj Ramones, Bob Dylan, Pearl Jam či Red Hot Chili Peppers, novinári vtedy označili za „New York´s ultimate goth night“.

Veľký návrat na koncertné pódiá Ameriky aj Európy sa v tomto roku zatiaľ nekonal z dobre známych dôvodov. Snáď si živú hudbu Ulver (doplnenú ako vždy o magické video a svetelné obrazy) budeme môcť už čoskoro dopriať aj tu u nás, aspoň teda vo Viedni alebo v Prahe.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame