Album týždňa: Glass Animals - Dreamland

Album týždňa: Glass Animals - Dreamland

V roku 2018 si mali zahrať na festivale Pohoda. Tesne predtým však museli vystúpenie zrušiť. Ich bubeník Joe Seaward sa totiž vážne zranil pri nehode. Tento rok k nám mali prísť opäť, no ani toto vystúpenie neodohrali. K nám na Slovensko tak hádam zavítajú na budúci rok. Zatiaľ by ale mohol stačiť silný album, ktorý nehoda ich bubeníka výrazne poznačila. „Naša budúcnosť nevyzerala dobre. Jeden z mojich najlepších kamarátov bol v nemocnici a nevyzeralo to dobre. Nevedel som či prežije. Nevedel som, čo bude,“ uviedol k novinke Dreamland spevák a frontman Dave Bayley.

Nejasná budúcnosť Glass Animals spôsobená nehodou bubeníka spôsobila, že Dave Bayley sa čoraz viac pozeral do svojej minulosti. Spomínal na priateľstvá, zlomené srdcia či pády. Album Dreamland tak označuje ako svoje vlastné memoáre. Skladby na albume predelujú staré zvukové nahrávky, ktoré na kazety nahrali práve rodičia britského hudobníka. Inšpiráciu hľadaj aj v tvorbe radiohead alebo The Strokes aj staršom hip hope. „Nakúpil som si nástroje aké používali The Beatles alebo The Beach Boys a robil som s nimi na sampleroch aké majú Dr Dre alebo Timbaland. A potom zasa naopak. So samplami na spôsobom Timbalanda a Dr Dreho som robil na mašinách aké by použili Beatles alebo The Beach Boys,“ uviedol k prácam na augustovej štúdiovke Dave Bayley.

To, že žije považuje za zázrak a priznáva, že jeho nehoda zamávala so životmi všetkých okolo neho, predovšetkým jeho vlastnej kapely. Takto sa po dvoch rokoch liečby k svojej vážnej nehode vyjadroval Joe Seaward. Glass Animals už naozaj nie sú takí ako sme ich poznali pred rokom 2018. Zatiaľ čo na predošlých albumoch si Dave Bayley "podával" iných ľudí, tentokrát sa rozhodol byť vo svojich textoch veľmi osobným. Doteraz bol Bayley naozaj osobným len na skladbe Agnes, ktorá je o samovražde ich blízkej osoby. Na novej štúdiovke je podobných momentov viac.

V čase kým sa Joe Seaward spamätával z hrozivej nehody, spevák kapely Dave Bayley sa rozhodl nejaký čas vymeniť vlastnú kapelu za spoluprácu s inými hudobníkmi. Písal skladby pre ľudí ako Wale, Khalid či Flume. Práve to zásadným spôsobom poznačilo aj nový album Dreamland, na ktorom má kapela aj hosťa - na jednej skladbe s nimi pracoval Denzel Curry. O spoluprácu s ním sa Dave Bayley snažil dlhé roky a vraj mu vytrvalo vypisoval správy, až kým so spoluprácou nesúhlasil. „To, že pomáhal iným hudobníkom, aby boli vo svojej hudbe osobný pomohlo aj jemu. Nabral odvahu, aby to dokázal,“ uviedol na adresu speváka kapely jeho kolega Drew MacFarlane.

Dave Bayley sa aj vďaka udalostiam spred pár rokov a novému albumu Dreamland už viac nebojí ukázať aj svoju zraniteľnosť. Vyzerá to tak, že album Dreamland a časté návraty do detstva mu boli niečím ako terapiou. Ako totiž pochopil, to, že nedokázal byť až takým otvoreným súviselo s jeho detstvom a tým, že vyrastal v Texase. „Ľudia odo mňa očakávali, aby som sa správal ako hrdina a vždy bol silný.  Ukázať svoju zraniteľnosť bolo pre slabochov. Aj názov albumu to odráža. Často som počas toho ako som sedel v škole unikal do vysnívaného sveta, aby som unikol. Mal som pocit, že som niekde uväznený,“ uviedol k albumu Dreamland Dave Bayley pre nme.com.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame