Album týždňa: Bab L´Bluz – Nayda!

Album týždňa: Bab L´Bluz – Nayda!

Francúzsko-marocké kvarteto Bab L´Bluz vzniklo len pred dvomi rokmi a jeho dušou je speváčka, textárka a hudobníčka Yousra Mansour, ktorá hrá na tradičnú gnawovskú lutnu guembri. Debutová nahrávka kapely s názvom Nayda! bola natoľko presvedčivá, že ju do svojho katalógu prevzalo slávne vydavateľstvo Real World Records. Po júnovom digitálnom vydaní prišlo na konci júla na rad aj vypustenie nosičov vo forme CD a LP, a tak je najvyšší čas vám túto sviežosť predstaviť.

Yousra Mansour vyrastala v starobylom marockom prístave Džadída a ako tínedžerka počúvala okrem miestnej divy Fairouz hlavne speváčky typu Janis Joplin, Oumou Sangaré či Erykah Badu. Na jej ďalší umelecký vývoj vplývalo aj pravidelné navštevovanie celosvetového gnawovského festivalu v neďalekom meste Essaioura. Členmi kapely sú okrem nej aj gitarista a hráč na basovú lutnu guembri Brice Bottin, bubeník Hafid Zouaoui a hráč na perkusie a flautu Jérome Bartholomé. Hoci podľa Yousry je Bab L´Bluz v podstate rocková kapela, etnický charakter jej dodávajú rôzne elektrifikované verzie lutny guembri používané namiesto gitary a basgitary a často počuť aj krakabs, kovové kastanety typické pre gnawovskú hudbu. Všetky tieto vplyvy sú zjavné aj v skladbe Ila Mata, ktorá bola uverejnená ešte na jar tohto roku ako prvý singel albumu spolu s popartovým a zľahka psychedelickým videom.

Album Nayda! obsahuje spolu desať pesničiek, z ktorých deväť napísala Yousra Mansour v spolupráci s Briceom Bottinom a iba jedna je prevzatá. Je to skladba z repertoáru Dimi Mint Abba, legendárnej púštnej speváčky a hudobníčky z Mauritánie. Ostatné skladby majú väčšinou politický náboj, hoci nájdu sa medzi nimi sem-tam aj piesne o láske a „ženských záležitostiach“, ako je napríklad skladba El Gamra, ktorá ospevuje liečivú silu luny, či balada Glibi, ktorá má formu ľúbostnej poézie žien zo Západnej Sahary a juhu Mauritánie a zaranžovaná je v duchu púštneho bluesrocku.

Nástrojové obsadenie kapely Bab L´Bluz vo veľkej miere využíva tradičné gnawovské inštrumenty guembri a krakabs, ale keďže členovia tohto kvarteta sú mladí ľudia, chýbať nemôžu ani prvky elektroniky. Najviac ich nájdete v skladbe Africa Manayo, ktorá je zároveň jedinou anglo-jazyčnou pesničkou na albume. Jej autori obviňujú súčasných afrických politikov zo zlého spravovania vecí verejných, neustálych klamstiev a rozkrádania zdrojov a vyzývajú obyvateľov severnej i západnej Afriky, aby dávali vo voľbách prednosť politikom, ktorí naozaj riešia ich problémy.

Úvodná skladba albumu Nayda! sa volá Gnawa Beat, a práve tieto dve slová dokonale vystihujú štýl kapely. Kombinácia gnawovskej hudby s bigbítom nie je síce až takou novinkou (kedysi sa s tým popasovali aj Robert Plant a Jimmy Page na albume No Quarter), ale na debute skupiny Bab L´Bluz pôsobí naozaj autenticky a presvedčivo.

Tento album zaujal rozhlasových redaktorov z celého sveta a v auguste bodoval v obidvoch albumových rebríčkoch – zatiaľ čo vo World Music Charts Europe sa drží na 18. mieste, v rebríčku Transglobal World Music Chart sa ocitol rovno na prvej priečke. Ak by ste chceli vedieť, čo znamená názov albumu, tak nayda je vraj mládežnícke hnutie v Maroku, nová vlna umelcov a hudobníkov, ktorí vychádzajú z lokálnych tradícií, ale ich posolstvá sú skôr globálne. Dúfame, že Bab L´Bluz a im podobné kapely majú pred sebou ešte veľa nových a zaujímavých nahrávok, v ktorých sa spája zábava s politickým aktivizmom.


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame