Album týždňa: Dinner Party – Dinner Party

Album týždňa: Dinner Party – Dinner Party

Ako hovorí táto nová superskupina sama o sebe, sú za ňou roky priateľstva, koncertov, večerí, rozhovorov, úsmevných momentov aj vážnejších životných skúseností. Dinner Party je metafora – odtlačok času. Je to párty na pozvanie, no venovaná všetkým.

Dinner Party tvoria štyria rešpektovaní ľudia „priamo od hudby“: producenti a hráči na nástrojoch. Jazzového klaviristu Roberta Glaspera netreba predstavovať, najmä po jeho úspešných „Black Radio“ mixtejpoch. Podobne sú na tom aj ďalší členovia kapely: saxofonista Kamasi Washington, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie mená súčasnej jazzovej generácie, ďalší saxofonista, ale aj multiinštrumentalista, spevák a rapper Terrace Martin (mimochodom, spolupracovník na všetkých albumoch Kendricka Lamara), a napokon 9th Wonder, hip-hopový producent, ktorý dlhodobo dokazuje, že jeho „zázrak“ v mene nie je len pre potešenie ega.

Dinner Party nie je kalkul s jediným cieľom – vytvoriť superskupinu – títo chlapi sa poznajú a hrajú spolu dlhé roky. Kamasi Washington a Terrace Martin spolu chodili na strednú, v 92-om dokonca hrali v tej istej stredoškolskej kapele. O niekoľko rokov neskôr, v 96-tom, na jednom jazzovom tábore Terrace Martin spoznal Roberta Glaspera. V ďalších rokoch sa stretli na viacerých pódiách, na viacerých nahrávkach. Nápad založiť vlastný projekt vznikol asi pred dvomi rokmi, keď koncertovali v jednej kapele, R+R=NOW. Najprv vznikla skupina The Pollyseeds, v ktorej boli Martin, Glasper a Washington. Onedlho sa však zrodil v poradí tretí crossoverový projekt, Dinner Party, s cieľom mixovať jazz, soul a hip-hop. Koncom roka 2019 sa všetci štyria konečne stretli v štúdiu v L.A., aby svoje nápady zrealizovali.

Na debute Dinner Party je zastúpenie všetkých členov kapely prekvapivo vyrovnané. Do popredia sa netlačí nikto. Prvoradá je hudba. Dokonca ani tých saxofónových pasáží nie je priveľa, vzhľadom na saxofónovú polovicu kapely. Album znie veľmi oddychovo, niečo ako výsledok spoločného jamovania – takže ak by ste hľadali kombinatoriku, ktorú poznáte zo solových albumov jednotlivých členov, zrejme by ste zostali sklamaní. Dinner Party sa viac podobá na album príjemných, pokojných hip-hopových loopov, s jazzovými aranžmánmi živých nástrojov a soulovými vokálmi evokujúcimi 90. roky. Tie, mimochodom, pochádzajú od piateho spolupracovníka – chicagského speváka Phoelixa –  ktorý sa objavil až na štyroch zo siedmich skladieb. Jeho texty sa pritom nevenujú len láske či pohode, adekvátnej relaxovaným beatom, ale aj rasizmu a policajnej brutalite.

Ako sa Robert Glasper vyjadril pre magazín The Fader, chémia medzi členmi Dinner Party je veľmi silná. Je to hlavne tým, že sa tak dlho poznajú. Je to ako sedieť na drinkoch, rozprávať sa a zrazu si uvedomiť, že sme niečo nahrali. A aj keď sa na tomto albume až tak veľa toho nedeje, niektoré skladby dokonca môžu pôsobiť nedokončene, presne tak to malo byť. Debut Dinner party je podľa Glaspera dom, do ktorého si môžu nábytok nasťahovať sami poslucháči. Ja by som možno povedala tak, že je to hip-hopovo-soulový album, ktorý vznikol tradičným jazzovým spôsobom. A je príjemné, keď z času na čas niečo takéto vznikne.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame