Album týždňa: Keleketla!, Coldcut - Keleketla!

Album týždňa: Keleketla!, Coldcut - Keleketla!

Na nedostatok pestrosti nových albumov predošlých dní sa rozhodne nemôžeme sťažovať - objavili sa Juliana Barwick, NZCA Lines, Soko, The Streets aj The Beths. My sa však vrátime do prvého júlového týždňa k albumu, ktorý je hádam aj viac než kolekciou piesní. Na trase Londýn - Johannesburg, L.A., Lagos a západná Papua ho nahrali Coldcut a ich hostia.

Kto alebo čo je vlastne Keleketla? Zjednodušene povedané ide o knižnicu a archív médií a umenia v Johannesburgu, a zároveň nezávislú aktivitu dvojice Rangoato Hlasane a Malose Malahlela. Tí po stretnutí s Ruth Daniels, známou a oceňovanou aktivistkou zo združenia In Place of War so sídlom v Manchestri, vymysleli medzinárodný projekt s producentskou účasťou dua Coldcut. Južnú Afriku pomerne rýchlo rozšírili aj ďalšie mená a končiny sveta.

Pri Coldcut sme si už zvykli na to, že podliezať latku alebo slepo nasledovať trendy neprichádza do úvahy. Keleketla! je ale skutočne majstrovský kúsok. Základ hudby tvorí juhoafrický džez, predovšetkým zásluhou neúnavného vydavateľa Andrewa Curnowa, ktorý tamojšiu scénu sleduje a podporuje roky, a ktorý navrhol do projektu jednotlivých muzikantov, napríklad aj perkusionistu Thabanga Tabaneho a Yugena Blakroka, ktorého môžete poznať aj zo soundtracku Black Panther. Po nahrávkach v Johannesburgu pod kuratelou British Councilu sa pokračovalo v Londýne. V štúdiu sa vystriedali aj Joe Armon-Jones, Tamar Osborn, Eska, Shabaka Hutchings, Miles James - gitarista Michaela Kiwanuku či neprepočuteľný Tony Allen.

Po skončení londýnskych nahrávacích sessions ešte prispeli svojou trochou legendárni afrobeatnici Antibalas, to asi keby sa niekomu polyrytmiky Tonyho Allena málilo.. a The Watts Prophets v Los Angeles. Len vďaka dobrému vkusu, záujmu o iné hudby a kultúry a 30-ročným producentským skúsenostiam dvojice Jonathan Moore / Matt Black nielenže drží všetka tá “hudba sveta” pokope, ale veľmi elegantne prepája svet tradícií, autentickú výpoveď a to najlepšie zo súčasnej hudby. Muzikálnejší album ešte toho roku zatiaľ asi nevyšiel.

Keleketla! je o hľadaní spojenia. Muzikantského predovšetkým, no nie len. Keleketla! je aj veľmi humanistickým posolstvom, v textoch sú kódy nútených odchodov, útekov, prenasledovania vojenskou diktatúrou. “Milovníci hudby žijú všade na svete a to je presne to čo nás zaujíma. Necháme sa inšpirovať tradíciou a nechávame samých seba prekvapiť, kam nás až zavedie,” výstižne opísal 9. piesňový projekt Keleketla! Jonathan Moore z Coldcut.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame