Album týždňa: Jessie Ware - What’s Your Pleasure?

Album týždňa: Jessie Ware - What’s Your Pleasure?

Sú to už tri roky čo Jessie Ware vydala album Glasshouse. Za ten čas prešla dlhý kus cesty nielen ako hudobníčka. Ako sama hovorí, potrebovala zistiť kým je, akú hudbu chce robiť a naučiť sa aj sama o sebe nové veci. Po troch rokoch je podľa vlastných slov pripravená dať zbohom melancholickej Jessie a to aj vďaka novinke What’s Your Pleasure?. Album ohlasovala ešte koncom februára, v čase, kedy netušila, že jeho vydanie skomplikuje pandémia, ktorá trápi celý svet. Nový album tak vydala o pár týždňov neskôr ako plánovala. Čakanie sa ale oplatilo. Jessie Ware oslavuje nájdené sebavedomie a poslucháča baví tako nikdy predtým.

Jessie Ware priznáva, že za ostatné roky akosi pozabudla na to, že v štúdiu sa treba aj baviť a to si vynahradila práve počas prác na novinke What’s Your Pleasure?. Pri prácach na titulnej skladbe albumu sa napríklad v štúdiu hrala na Debbie Harry z Blondie a nápady hľadala aj u Kylie Minogue. Výraznou posilou počas prác na albume jej boli Joseph Mount z Metronomy, ale aj známy producent James Ford, ktorý stojí za Simian Mobile Disco. Práve s Jamesom si ešte pred nahrávaním posúvali hudobné inšpirácie - zostavovali si playlisty, v ktorých sa objavovali mená ako Tom Tom Club, Mary Jane Girls či Donna Summer. Od začiatku vedeli, že na album chcú dostať aj klubovejšie skladby, ktoré budú fungovať aj počas jej koncertov.

Jessie Ware sa do prác na novom albume púšťala s jasnou predstavou - na nič nemyslieť, baviť sa a hlavne si to užiť. Nedávne turné po USA a komerčný úspech ju totiž tak vyčerpali, že sa v tom celom začala strácať. „Začala som svoju kariéru v kluboch, potrebovala som opäť cítiť, že robím album, ktorý znie ako Jessie Ware a nie ako Jessie Ware hosťujúca na skladbách vychytených producentov. Nechcela som preprodukované skladby, chcela som do toho dostať melodrámu, sofistikovanosť a orchestrálne momenty,“ uviedla Jessie Ware pre magazín Billboard.

Na albume Glasshouse sa vypísala zo všetkých trápení a dostala zo seba vlastných démonov, a tak sa na albume What’s Your Pleasure? mohla oslobodiť a na novej štúdiovke je skôr pozorovateľom. S trojicou Shun, Danny Parker a James Ford, ktorí sú spoluautormi skladieb celý proces opisujú ako dovolenku počas ktorej sa z Jessie Ware stala hudobníčka, ktorá je sebavedomá tak ako nikdy predtým. Práce išli hladko, album mali hotový za skoro dva týždne. Jessie Ware s úplnou ľahkosťou spravila album, ktorým ukazuje ako má znieť súčasný pop, ktorý čerpá to najlepšie z minulosti bez zbytočného kopírovania.

Predstavte si New York v 80. rokoch. Tak presne tam vás chce Jessie Ware na novom albume zobrať. To, že album vydáva v čase, kedy svet bojuje s korona vírusom, jej až tak nevadí, lebo práve jej nová štúdiovka je únikom. A to je niečo čo každý z nás v týchto dňoch potrebuje. „Ak uniknete aspoň počas jeden skladby alebo na celú hodinu, tak je to skvelé,“ uviedla Jessie Ware pre hotpress.com. Skladby na albume podľa jej vlastných slov v aktuálnej situácii nabrali celkom nový zmysel. Euforický album sa ale hudobníčka rozhodla vydať neskôr ako plánovala- nie však kvoli pandémii ale protestom v USA čím vyjadrila solidaritu a podporila hnutie Black Lives Matter.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame