Album týždňa: Run The Jewels – RTJ4

Album týždňa: Run The Jewels – RTJ4

Dvaja veteráni amerického hip-hopu, jeden z Atlanty, druhý z New Yorku, obaja extrémne talentovaní, jeden rapujúci, druhý rapujúci aj produkujúci. Killer Mike a El-P. Po štyroch rokoch sú späť so štvrtým spoločným albumom, ktorý opäť raz ponúkli na voľné stiahnutie. Dokonca o dva dni skôr, ako sľubovali, na vyrovnanie ľuďom, ktorých sa v neistých časoch celosvetovej pandémie dotkla smrť Afroameričana Georgea Floyda. Aj keď album už mali nahratý skôr, z marketingového hľadiska nemohol vyjsť v príhodnejšom čase.

Album RTJ4 obsahuje moment, z ktorého naskakuje husia koža. V šiestej skladbe „Walking In The Snow“ Killer Mike odkazuje na smrť iného Afroameričana Erica Garnera, ktorý podobne ako George Floyd zomrel v rukách polície, ešte v roku 2014. Mikeove verše však rovnako dobre vystihujú situáciu s Floydom: „Každý deň vás prostredníctvom večerných správ kŕmia strachom, až sa prichytíte pri tom, ako necitlivo sledujete policajtov škrtiacich chlapa, ako som ja, a kým jeho hlas prejde do šepotu NEVIEM DÝCHAŤ, vy sedíte doma na svojom gauči, pozeráte televíziu a najviac, na čo sa zmôžete, je, že sa vyjadríte na Twitteri.“

Najmä na Slovensku je dosť častý a vzhľadom na minulosť hip-hopu aj zaujímavý názor, podľa ktorého politika do rapu nepatrí. Stačí pritom jediný, ľubovoľný album od Run The Jewels, aby vás Killer Mike a El-P presvedčili o opaku. Nerapujú len o rasizme a policajnej brutalite voči Afroameričanom, ale zastávajú sa aj ostatných marginalizovaných skupín Trumpovej Ameriky. Nakoniec, Killer Mike sa v posledných rokoch stal politicky aktívnym aj celkom rozhľadeným – svetom internetu pohla aj jeho reč, prednesená v rodnej Atlante krátko po smrti Georgea Floyda. Je ľavicový, agitačný a ostrý, no nechýba mu ani nadhľad a humor. On aj El-P sa vyznačujú lyrickou obratnosťou, ktorú ešte podčiarkuje kvalitná hudobná produkcia.

Tak ako predchádzajúce albumy Run The Jewels, aj tento produkoval EL-P v spolupráci s bratmi Schwartzovými, ktorí si hovoria Little Shalimar a Wilder Zoby. No v porovnaní s minulými počinmi, na ktorých sa im darilo posúvať produkcie progresívnym smerom, tu mám pocit, že z tejto ambície trochu poľavili. RTJ4 je menej experimentálny, zvukovo chudobnejší aj aranžmánmi o niečo jednoduchší. A kým v textoch sú Run The Jewels o niečo menej násilní ako predtým, dokonale to vyvažujú hudbou. Tá je (až na niektoré výnimky) na tvrdšej a drsnejšej strane, odkazujúca na tradície boom bapu 80. a 90. rokov. Túto snahu dokazujú aj použité sample a hostia, ktorí boli výraznými postavami najmä v minulosti (Greg Nice z Nice & Smooth, Gangsta Boo z Three 6 Mafia a samozrejme, neutíchajúci DJ Premier). Album však prináša aj zaujímavé hudobné spojenia: na jednej skladbe sa stretli Mavis Staples s Joshom Hommem (Queens Of The Stone Age), na ďalšej Pharrell Williams so Zackom de la Rochom (Rage Against The Machine).

RTJ4 je predovšetkým protestný album, zahraniční recenzenti ho označujú aj za revolučný soundtrack novej generácie. Väčšina kritikov sa zároveň zhoduje v tom, že je to ich najlepšia práca doposiaľ, najmä vďaka textom, ktoré sú vyspelejšie a zorientovanejšie. Podľa niektorých sa na tomto albume nenachádza jedna slabšia skladba, hovoria preto o jednom z najzásadnejších hip-hopových albumov tohto roka. Ak ho chcete mať, môžete si ho stiahnuť zadarmo, prispieť ľubovoľným príspevkom, alebo si počkať na jeho fyzické vydanie – to sa očakáva niekedy v septembri.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame