Kultový album_FM: St. Germain – Tourist

Kultový album_FM: St. Germain – Tourist

Tretí  album Tourist od francúzskeho producenta menom St. Germain vyšiel 30. mája 2000, pred dvadsiatimi rokmi.

Kultový album St.Germain Tourist Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


St. Germain je Ludovic Navarre, v deväťdesiatych rokoch producent tanečnej hudby. St. Germain je aj parížska štvrť, kde sa po vojne vyvinula silná jazzová scéna. Keď sa spojí jazz a elektronika, mnohým napadne nu-jazz. Album Tourist je však viac ako nu-jazz. Je to práca vyzretého umelca, a hudobná mapa vtedajšieho Paríža.

Tourist je acid jazz a lounge, je tu blues, chicagský house, aj dub. Počuť tu sample starých majstrov – Rose Rouge je Take Five od Dava Brubecka, Sure Thing – to sú Miles Davis a John Lee Hooker.
Tourist je aj veľmi muzikálny, dovtedy sa nikomu nepodarilo tak organicky prepojiť elektronické beaty so živými nástrojmi. Tourist má vlastnú dušu, ktorej sa dokázal priblížiť len máloktorý album, z toho množstva, ktoré sa vyrojili po ňom a snažili sa napodobniť tento zvuk.

Tourist priniesol francúzsku eleganciu, bol chic, cool a groovy: štýlový chill-out, ktorý sa hrával v kaviarňach a cocktailových baroch. A mal aj veľký komerčný úspech - na to, že to je inštrumentálna tanečná hudba, sa z neho predalo vyše štyri milióny kusov.

Tourist je skutočná jazzová doska, ktorú ocenia aj tí, ktorí nepočúvajú jazz. Vyšiel na legendárnom jazzovom labeli Blue Note.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame