Album týždňa: Sparks - A Steady Drip, Drip, Drip

Album týždňa: Sparks - A Steady Drip, Drip, Drip

Sú v hre neuveriteľných 5 dekád a stále znejú relevantne, dokonca čoraz lepšie. Ako je vôbec možné si taký dlhý čas zachovať viacmenej konštantnú formu a nahrať ako svoj 24. album, a zároveň adepta na Album roka? Našim jednoznačným Albumom týžďna je tentoraz novinka bratskej dvojice Sparks.

Bratia Ron a Russell Mael, rodáci z LA, muzicírovali už v polovici 60. rokov, prvý úspech prišiel s nesmrteľnou glamrockovou hitovkou “This Town ain’t big enough for the both of Us”, ale veľmi skoro objavili pôvab skôr vo vytváraní než nasledovaní trendov, spojili sily s Giorgiom Moroderom, pribrali do inštrumentária synťáky a vytvorili si vlastný jazyk, v ktorom okrem nespornej muzikality bolo vždy dosť miesta aj pre trefné dobové postrehy a humor. Koniec koncov, o ich zmysle pre humor napovedá aj inzerát, ktorý si v začiatkoch Sparks, v dobe veľmi vlasatej módy, objednali v týždenníku Melody Maker: Hľadáme basgitaristu. Nemie mať bradu a musí byť zaujímavý.

Prácu s viacerými vrstvami humoru slova a hudby na novinke asi najlepšie dokresľuje skladba Stravinski’s only Hit. V prvej rovine je to tradičné uťahovanie si z modly, v tomto prípade modly klasickej hudby, keď vykresľujú skladateľa ako párty zviera a zatrpknutého človeka. V druhom pláne si ovšem Sparks uťahujú aj zo súčasného popu a hip-hopu, ktoré dookola používajú prefláknutý orchestrálny hit - rázny unisono zahratý akord - pochádzajúci zo Stravinského baletu Vták ohnivák a ktorý má ich produkcii asi dodať akúsi dramatickosť. Sparks napokon všetko zaklincujú veršom o tom, že skladateľovi vlastne chýba len príjemná masáž o polnoci, v garáži, tam, kde má platinovú platňu.

V súvislosti s novým albumom Sparks sa už objavili medzi hudobnými publicistami aj teórie o tom, že takto po každej stránke, skladateľskej, textárskej, aranžérskej, skvelý album asi môže naozaj vzísť len z dlhoročných skúseností a niekedy až neuveriteľnej otvorenosti Sparks k rozmanitým druhom umenia. “Samozrejme, že zakaždým keď vstúpime do štúdia s úmyslom nahrať nový album nás na chvíľu zamrazí: čo keď to už nedokážem zaspievať? Alebo čo ak nám nenapadne text? Ale tieto úzkosti sa pomerne rýchlo vytratia, napokon, nie nadarmo sme sa učili od tých najlepších - od Tonho Viscontiho, Giorgia Morodera, Todda Rundgrena. Každý nový album berieme tak, že je to náš prvý a posledný album, jediný album, ktorý chceme prezentovať keby sa nás niekto opýtal o čom sú Sparks,” uviedol nedávno pre mesačník UNCUT Russell.

Bratia Ron a Russell sú okrem šikovných muzikantov a kultových postáv sveta hudby stále úplne normálnymi ľudmi pri zemi. Čo znie ako banalita, ale nie je. Sú to chlapíci, ktorí počas korona pandémie zdieľajú vtipné a civilné videá o záľube v zbieraní antibakteriálnych gélov hlboko pred vypuknutím pandémie, či o svojej dennej rutine, ktorá ich aj ako sedemdesiatnikov udržiava stále pri chuti. Napríklad aj o kosení trávnika. S umením však nekončia, ak prežijeme koronu, dočkáme sa od Sparks aj muzikálu, ktorého hlavné úlohy stvárnia Marion Cotillard a Adam Driver.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame