Album týždňa: Ghostpoet - I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep

Album týždňa: Ghostpoet - I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep

Jeho albumy vždy boli odrazom doby v akej žijeme, no ten najnovší vychádza v tom nasprávnejšom čase, hoci samotný Ghostpoet to neplánoval. Jeho album by sa mohol stať soundtrackom obdobia, kedy celý svet bojuje s koronavírusom a prepadá uzkosti či depresii. Na Ghostpoetovom albume nájdete temnoty až až, no nechýba to najdôležitejšie - nádej a optimizmus, že bude lepšie. V období, kedy máme čas premýšľať nad vlastnými životmi, nám Ghostpoet ponúka nahrávku, na ktorej spoločnosti nastavuje zrkadlo a s poslucháčmi zdieľa vlastné obavy. „Máme nekonečné množstvo možností a príležitostí, aj tak sme ale zaseknutí, zamrznutí a nevenujeme pozornosť blížiacej sa katastrofe,“ uviedol Ghostpoet ešte koncom januára, keď do sveta púšťal prvú ukážku z albumu - singel Concerte Pony.

Sila hudby Ghospoeta je hlavne v slovách a textoch, no ani po hudobne stránke nezaostáva. Po tom, čo sa v roku 2017 rozhodol spraviť gitarovejší album Dark Days and Canapés sa aj tentokrát postavil pred celkom novú výzvu - rozhodol sa, že nový album si bude aj produkovať a s novou štúdiovkou sa vyhral viac ako kedykoľvek predtým. Hudobne je jeho album jedným z tých jeho najexperimentálnejších. „Tlačil som sa k tomu najlepšiemu výkonu, aby som sa dokázal posunúť na iný level, aby som dokázal vytvoriť ešte niečo lepšie. Ale zároveň to bola aj zábava - užil som si to, že som v štúdiu sám a môžem sa s tým hrať, riadiť sa len svojim vlastným inštinktom a v podstate si spraviť hocičo čo si zmyslím. Mohol som len tak skúšať - bolo to zároveň niečo čo som naozaj po tvorivej stránke potreboval,“ uviedol Ghospoet v rozhovore pre EBU.

Ghostpoet si už dvakrát vyskúšal aké je to nahrať album, ktorý sa dostane medzi 12 nominovaných na prestížnu cenu Mercury Prize. Už od vydania debutu Peanut Butter Blues & Melancholy Jam z roku 2011 hľadá témy na svoje skladby skôr v ťažkých a smutných situáciách. „Vždy si z toho čo sa deje vo svete, vyberám tie ťažké témy. To čo sa deje vo svete ma ťaží už dlho, jednoducho ja neviem písať šťastné príbehy. Je to jednoducho môj pocit z tejto spoločnosti,“ uviedol k albumu, ktorý vznikal v Londýne Ghostpoet.

Ghostpoet už spolupracoval s menami ako Massive Attack, Nadine Shah či Paulom Smithom z Maximo Park. Na albume I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep sa ale tentokrát rozhodol, že neosloví žiadne slávne mená, ale kamarátov, ktorých pozná ešte zo školských čias. Na albume hosťujú Skinny Girl Diet’s Delilah Holiday zo Skinny Girl Diet, SaraSara či Katie Dove Dixon. K albumu plánoval aj turné, kedy si ale zahrá je zatiaľ otázne. „Nastal tu chaos a ludia nevedia čo bude. Je hrozné že nemôžem vyraziť na turné a hrať nové skladby - pre mňa je to velmi ťažká vec, niečo s čím som sa počas kariéry ešte nestretol a som si istý, že to trápi aj ďalších hudobníkov. Je to pre nás celkom nový boj s ktorým sa musíme popasovať. Neviem čo to celé spôsobí s predajom hudby ani s tým ako a či ju ľudia ešte budú počuvať. Všetko to visí vo vzduchu, nikto neviem aká bude budúcnosť. Ale ja stále dúfam, že bude dobre, že hudba bude stále niečo čo ľudia budú chcieť a k čomu sa budú vracať. veríme že hudba má buducnosť,“ uviedol Ghostpoet.

Hudba Ghostpoeta je temná, čo ešte podčiarkuje aj jeho prejav, no rozhodne nepatrí medzi hudobníkov, ktorý by to so životom vzdávali. V skladbách hľadá nádej. „Myslím, že všetci sú už fyzicky aj mentálne vyčerpaní z toho, že sa stále niekde naháňame, stále pracujeme a často za to nie sme dostatočne zaplatení a navyše sa na nás valia klimatické problémy. Všetko to, kam ako spoločnosť smerujeme, z nás začína vysávať energiu a sme unavení. Ale - buď teraz zaspíme a necháme to tak alebo sa zobudíme a začneme robiť zmeny. Možno len zmeny sami u seba. Musíme začať konať,“ uviedol pre EBU Ghostpoet.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame