Album týždňa: Sorry - 925

Album týždňa: Sorry - 925

Rok 2020 nie je ani v polovici a už sa ale objavujú prvé tipy na albumy, ktoré by koncom roka mohli zamiešať poradie vo výročných rebríčkoch známych hudobných magazínov. A prekvapivo až dva silné albumy sa v prvých štyroch mesiacoch roka objavili vo vydavateľstve Domino. V januári to bol album Georgii a koncom marca práve na tejto značke vyšiel jeden z najvychvaľovanejších debutov od kapely Sorry. S prvým albumom to ale kapele, ktorá by sa mohla pozdávať aj fanúšikom The Kills, trvalo niekoľko rokov. Už sú to totiž viac ako dva roky, čo sa o nich hovorí ako o jednej z najtalentovanejších kapiel súčasnej Londýnskej scény.

Kapela Sorry si zakladá na tom, že nechcú zapadnúť do žiadneho žánru, a tak do poslednej chvíle nebolo jasné ako bude ich debut znieť. Zo singlov to bolo ťažké vyčítať. „My sami počúvame hudbu rôznych žánrov. Ale myslím, že v dnešnej dobe všetci počúvajú rôznu hudbu bez toho, aby to nejako vystihovalo ich osobnosť,“ uviedla speváčka kapely Asha Lorenz. Na debute 925 uvádzajú ako inšpiráciu Tonnyho Bennetta ale aj Aphexa Twina. Sorry baví predovšetkým objavovať nové veci a zostať originálnymi. Nikdy sa nechceli zaradiť na zoznam čisto gitarových kapiel.

S debutom 925 kapele Sorry pomohol skúsený producent James Dring, známy vďaka spolupráci S Gorillaz či Jamiem T, no kapela sa nevzdala nahrávania do-it-yourself štýlom a ani zmluva so známym vydavateľstvom Domino to nezmenila. Väčšinu skladieb nahrali doma, v štúdiu nahrali len bicie, hoci na niekoľkých skladbách použili práve tie, ktoré nahrali vo svojej spálni. DIY štýl práce ale v prípade Sorry neznamená, že to chcú iba lacno, aj preto sa čakanie na ich prvý album tak natiahlo. „Nemyslím, že existuje veľa kapiel, ktoré by predtým, ako idú do štúdia, strávili toľko času nahrávaním "demáčov". My sme nad tým strávili hodiny a hodiny. Vedeli sme ako chceme znieť, no nevedeli sme nájsť nikoho, kto by nám s tým vedel pomôcť,“ uviedol Louis O'Bryen, čím vysvetľuje prečo kapela spolieha hlavne sama na seba.

Hoci sú Sorry, ktorý si predtým hovorili Fish, oficiálne štvoricou, pod všetkými skladbami je podpísaná dvojica Asha Lorenz a Louise O'Bryen. „Mohli sme si dovoliť stráviť nad tými skladbami štyri roky a sme radi, že sme si dopriali čas. Naše prvé skladby totiž boli príliš rockové a s tým sme neboli spokojní,“ uviedli Sorry. Tí vo svojej hudbe dokážu zmiešať grunge, jazz aj trip hop dokopy. „Zneli sme rockovo, pretože sme na rocku vyrastali. Ale čím sme starší, tým viac nás baví produkcia a tým viac času trávime za počítačom,“ uviedli Sorry. Ako ale priznali, veľa skladieb na albume vzniklo jednoducho omylom.

Očakávania od debutu kapely Sorry boli obrovské a zrejme aj preto Asha a Louis dlho premýšľali, ktoré skladby na album zaradia. Na rozdiel od predošlých mixtapeov, tentokrát chceli vytvoriť skladby, ktoré budú znieť živo a ako od kapely. Pri počúvaní debutu 925 vám kapela odporúča aj čítať medzi riadkami. „Je to album, ktorý sme postavili na predstavách a snoch. Sú to všetko vymyslené postavy a príbehy, no všetko sú to sny. Či už nočné mory alebo tie pekné,“ uviedla kapela, ktorá tak veľa vecí necháva na vašu predstavivosť.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame