Kultový album_FM: Depeche Mode – Violator

Kultový album_FM: Depeche Mode – Violator

Depeche Mode od polovice osemdesiatych rokov posúvali elektronický pop ďalej, než si to ktokoľvek dokázal predstaviť. Pre mnohých je vrchol album Violator. Je to veľkolepá doska a viac pop než všetko to, čo spravili dovtedy.  Má iba deväť piesní, ale všetko tak nejako zapadá do seba, nie je tu žiadna vata ani hluché miesto.

Kultový album: DM Violator Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Siedmy album Depeche Mode – Violator vyšiel pred tridsiatimi rokmi, 19. marca 1990. Tentokrát sa na vzniku piesní podieľali všetci štyria, nielen Martin Gore. Violator je čierny vo svojej podstate, ale navonok je prístupný, tanečný, texty majú hĺbku. Vyzdvihnúť treba zvuk, ktorý vypracoval Alan Wilder. Detaily však niekomu môžu prísť príliš čisté a svetlé na to, čo majú radi na Depeche Mode. V piesňach Personal Jesus a Policy of truth sa pridávajú elektrické gitary, dovtedy nástroje, ktorým sa Depeche Mode vyhýbali. Možno aj tie ich pomohli posunúť vyššie do rebríčkov.

Po vydaní Violatora nasledovalo svetové turné a z DM sa stali globálne hviezdy. Single z albumu, aj Violator samotný, sa veľmi dobre predávali. Z ich temného štýlu alternatívneho synth popu sa stal mainstream. Našťastie nie nadlho.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame