Album týždňa: Emicida – AmarElo

Album týždňa: Emicida – AmarElo

Najnovší album brazílskeho rappera, ktorý si hovorí Emicida (v jeho mene sa stretávajú slová MC a vrah), je napriek drsnému pseudonymu svojho tvorcu mierumilovné dielo, vyzývajúce skôr k vesmírnej láske a pochopeniu všetkého tvorstva. Z tridsiatnika Emicidu, ktorý sa narodil na chudobnom predmestí Sao Paula ako Leandro Roque de Oliveira a svoju prezývku si vyslúžil tým, že za mlada svojich vyzývateľov v hip-hopových súbojoch „zabíjal“ jedného po druhom, sa dnes stal mierumilovný bojovník za ľudské práva s mikrofónom v ruke. Na svojom štvrtom štúdiovom albume o tom presviedča hneď v titulnej skladbe albumu EmarElo. Tá je inšpirovaná básňou Paula Leminského a v emotívnom videu k nej účinkujú napríklad drag queen Pabllo Vittar, ale aj deti z favely, či paralympijský šampión v hode diskom. Emicidov svet je nielen temný, tak ako sa patrí na komentátora neutešenej sociálnej situácie obyvateľov brazílskych slumov, ale zároveň aj plný nádeje.

Na novom albume sa vyskytuje množstvo hostí. Prekvapuje ich pestrosť – okrem očakávaných kamarátov z hip-hopovej štvrte – dídžejov, rapperov a producentov, sú to napríklad aj televízni kazatelia, stand-upisti, či vlastné deti s hrkálkou v ruke. Iný typ hostí tvoria hudobné hviezdy ako legendárny klavirista Marcos Valle, kubánske sesterské duo Ibeyi, skupina Tokyo Ska Paradise Orchestra či amozonská kráľovná štýlu carimbo Dona Onete, ktorá svojím hlasom ozdobila začiatok a koniec skladby Eminéncia Parda. Pre slovenských poslucháčov bude známejším menom duo Ibeyi, čiže francúzsko-kubánske dvojičky Lisa a Naomi Diazové. Sú to dcéry perkusionistu Angu Diaza, ktorý účinkoval napríklad v zostave Buena Vista Social Club a pred pár rokmi ste mohli vidieť ich koncert aj na festivale Pohoda v Trenčíne. Na Emicidov album prispeli Ibeyi skladbou Libre, ktorá je o tom, že vo favele sa potomkovia bývalých otrokov napriek svojim sociálnym handicapom cítia slobodní. Slovo favela sa v texte rýmuje tak s Fela (Kuti), ako aj s Mandela.

Emicidove piesne na novom albume sú úzko spojené aj s videoklipmi, ktoré tvoria samostatné filmové dielka – ak si nájdete na to čas, oplatí sa ich pozrieť. Ďalšou zaujímavou zložkou okrem hudby je na tomto albume aj hovorené slovo. Napríklad v skladbe Pequenhas alegrías da vida adulta, kde hosťuje legendárny bossanovový klávesák Marcos Valle, nájdete na konci veselú historku v podaní súčasnej brazílskej hviezdy – standupového komika menom Thiago Ventura, ktorý rozpráva veselé príhody zo života. Napríklad tú, kde sa chlapík pokúša zo štvrtého poschodia trafiť kameňom do zlodeja, ktorý mu chce ukradnúť zo zaparkovaného auta rádio, no namiesto toho si zničí voz a zlodejovi uľahčí prácu.

Zaujímavým zahraničným hosťom na novom albume rappera Emicidu je japonská kapela  Tokyo Ska Paradise Orchestra. Japonci tvoria v Brazílii najpočetnejšiu národnostnú menšinu a nie je náhoda, že toľko japonských kapiel a speváčok sa usilovalo v minulosti napodobňovať napríklad bossanovu či sambu. Neskôr prišli Japonci na chuť aj iným štýlom a spomínaná kapela patrí k priekopníkom japonského ska, ktoré hrá vo veľmi svojskom podaní už viac ako 30 rokov. Na Emicidovej novej platni dodali japonskí skamani živé dychy k refrénu piesne Quem tem un amigo (tem tudo), teda „Kto má priateľa, má všetko“. My k tomu dodáme už len to, že kto má nový album Emicidu, má veľké šťastie, že môže počúvať toľko skvelej muziky s angažovanými textami, vynaliezavými aranžmánmi a nezameniteľným charakterom naraz!


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame