Album týždňa: Ultraísta - Sister

Album týždňa: Ultraísta - Sister

Meno Nigel Godrich sa najčastejšie skloňuje v súvislosti s Radiohead či vďaka sólovým aktivitám Thoma Yorka, ktoré dokonca sprevádza aj na koncertoch. Nigel Godrich ale obstojí aj bez známych kolegov. Už v roku 2008 založil kapelu Ultraísta, ktorá o päť rokov na to vydala vychvaľovaný debut. S druhým albumom si ale trojica Laura Bettinson a Joey Waronker dala na čas. Album Sister vychádza po dlhom osem rokov trvajúcom čakaní, no oplatilo sa. „Sme len traja kamaráti, ktorých spolu baví robiť hudbu. A tak sme to spravili opäť,“ s týmito slovami Nigel Godrich ohlasoval album číslo dva.

Počúvanie albumov supergrupy z Londýna je zážitkom. Inak to ani nemôže byť, veď v kapele sa stretli rešpektovaní hudobníci, ktorí by nevydali niečo, s čím by neboli na sto percent spokojní. „Každý z nás je zručný a skúsený hudobník, no Ultraísta je pre nás príležitosťou ako skúsiť niečo iné ako to, čo obyčajne robíme. Každý z nás vykračuje zo svojej komfortnej zóny. Keď spolupracujem na hudbe niekoho iného, vstupujem do toho procesu celkom inak. S touto kapelou si môžem dovoliť, aby to celé trvalo dlho a aby sme spravili niečo, čo nás bude naozaj uspokojovať. Pre tých, ktorí milujú absolútnu kontrolu nad vecami, je to ako splnený sen,“ uviedol Nigel Godrich.

Ultraísta po vydaní debutového albumu nečakali povinnost ako mnohé iné kapely. K albumu neodohrali ani poriadne turné a krátko na to, po jeho vydaní, sa opäť rozutekali k ďalším projektom. Napriek tomu, že toho spoločne veľa nezažili, na albume pôsobia ako zohratá kapela, niekedy je v ich hudbe možno až príliš dokonalosti. „Keď sme sa pokúsili spraviť turné, udiali sa nám všetky katastrofy na svete. Počas zvukovky na náš prvý koncert dostal náš bubeník Joey telefonát, že jeho žena rodí o dva mesiace skôr. V tom momente utekal domov. A tak sme sa s Laurou museli naučiť zahrať celý koncert bez neho. Ďalši koncert prerušil hurikán a ani nevieme ako, ubehlo šesť rokov, kedy sme sa venovali celkom iným projektom,“ uviedol k dlhej pauze Nigel Godrich.

Takmer celý album trojice Ultraísta vznikol zo sporadických sessions v štúdiu Nigela Godricha v Londýne, ale sčasti vznikal aj v Los Angeles. S nahratým materiálom sa už potom hral samotný Nigel, ktorý dal skladbám podobu s akou boli aj ostatní členovia spokojní. „Z trojdňovej jammovačky môže vzniknúť niečo, s čím sa hráte dva roky. Je to ako budovať raketu zo zápaliek. Zoberie vám to dlhé roky, kým spravíte aspoň krídlo a dokážete byť na to extrémne pyšní. No potom sa pustíte do niečoho ďalšieho, na čas na to zabudnete a chvíľu to trvá, kým sa do toho budovania zasa pustíte, aby ste vytvorili niečo ďalšie,“ uviedol k novinke Sister, Nigel Godrich.

Podľa Nigela Godricha, mozgu projektu Ultraísta, pop vôbec nemusí byť obmedzený a nudný, a dokazuje to aj vlastnou tvorbou.
Albumom Sister by mohli potešiť fanúšikov synth popu aj chytľavých loopov, ale aj sólových projektov Thoma Yorka, s ktorým sú Nigel Godrich aj bubeník Joey Waronker úzko prepojení. Nigel Godrich sa ešte v čase, keď kapelu zakladal, nechal počuť, že netúži po tom byť performerom, ale je to pre neho výzvou. A musíme uznať, že zatiaľ sa s touto výzvou pasuje statočne.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame