Kultový album_FM: Gorillaz – Plastic Beach

Kultový album_FM: Gorillaz – Plastic Beach

Tretí album Gorillaz – Plastic Beach vyšiel pred desiatimi rokmi, v marci 2010. Názov Plastic Beach odkazuje na pláž zamorenú plastovým odpadom. Už pred desiatimi rokmi na to upozorňovali umelci.

Kultový album - Gorillaz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Gorillaz si aj na svoj tretí album zavolali batériu hostí. Ani v ich záplave sa nestratilo to, čo robí Gorillaz výnimočnými v prvom rade – skladateľský talent Damona Albarna. Ten si môže dovoliť zavolať si koho chce, a keď sa mu pieseň nepáči, tak ju jednoducho nepoužije.

Plastic Beach je hudobný kolos aj kvôli tomu, že tu je až 18 piesní. Čo pieseň, to iný štýl: je tu pop ktorý má hĺbku, nekonfliktný hip-hop a pomiešané zdroje z rôznych kultúr. Množstvo hostí a zmeny štýlu robia to, že sa pri počúvaní nenudíte. Pre niekoho však môže spochybňovať, čo sú Gorillaz. Je to však spôsob práce Damona Albarna aj v jeho ďalších projektoch.

Na Plastic Beach počuť Arabský orchester, z raperov Snoop Dogga, De La Soul aj Mos Defa. Bývalí členovia The Clash, Lou Reed a Mark E Smith tu dostali celkom nevýrazné piesne. Damon Albarn kombinuje hostí do neobvyklých párov. Takýto kolaboratívny spôsob práce však zákonite prináša aj momenty, ktoré sa nepodaria. Na Plastic Beach sa tak nedostalo množstvo piesní. Pre tie, čo sa dostali, platí, že prvá polovica albumu je výraznejšia a silnejšia než tá druhá.

Predchodca Demon Days bol možno ľahšie stráviteľný a uvoľnený, ale Plastic Beach je nápaditý a piesňovo jeden z najlepších albumov, aké spravil Damon Albarn za dlhé roky.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame