Album týždňa: Caribou – Suddenly

Album týždňa: Caribou – Suddenly

Koniec februára a začiatok marca priniesli opäť viacero adeptov na efemácky Album týždňa, keď svoje novinky vydali aj z nášho vysielania známe mená ako Tycho, Real Estate, The Orielles či Kevin Krauter s Benom Lumsdainom, ale aj trio Wrangler na labely Bella Union a Kassa Overall z vydavateľského domu DJa Gillesa Petersona. Našim favoritom je ale pre tento raz v poradí šiesty album Kanaďana, ktorý si hovoril v minulosti Manitoba a pod týmto umeleckým menom kedysi dávno hral aj na Slovensku, hudbu vydáva aj ako Dapni a jeho novinka pod nickom Caribou má názov Suddenly.

Pred desiatimi rokmi mu učaroval deep house, o štyri neskôr ho bavili skôr krehké a výrazovo úsporné podoby hudby. Na svojej 12-piesňovej novinke spája oba svety pestrofarebnou a inteligentnou muzikou, ktorá sa hodí na tanečný parket i do spálne.

„Keď sa stanete otcom, zmení vás to. Ale keď sa ním stanete tak, že žena vám porodí dieťa na sedadle auta, máte nie len veľmi silné puto, ale i zážitok, po ktorom túžite už len po kráse,“ prezradil mesačníku UNCUT Dan Snaith. Asi aj preto viaceré zo skladieb na Suddenly majú akúsi zvláštnu melancholickú, veľmi pokojnú, vyrovnanú atmosféru, a to nie len krehká až folková Sister s modulárnym syntetizérom či klavírna medzihra Filtered Grand Piano, ale aj z nášho vysielania už známa hitovka Home.

Caribou ani na novinke veľmi nemení svoj koncept hudby založenej na samploch, ale album pôsobí i tak o čosi organickejšie, čo je výrazným plusom. Je zábavné, keď sa Snaith pustí na územie UK garage alebo rhytm'n blues. Tematicky je ukotvený v živote medzi krízou stredného veku, tragédiami i radosťami rodinného života a osobnostnou i umeleckou zrelosťou.

Caribou je nesporné jedným z najtalentovanejších elektronických pesničkárov súčasnosti, a vo všeobecnosti by sme našli len málo až tak šikovných a originálnych producentov s tak nezameniteľným rukopisov, ako je ten Dana Snaitha. 40 minút s jeho albumovou novinkou vám ubehne ani neviete ako, prejdete sa asi desiatimi žánrami, pousmejete sa, keď sa vám uprostred grimu zjaví folková gitara alebo keď sa bizarný syntetizér stretne s džezovým gitarovým sólom. Nad tým všetkým charakteristický Snaithov falzet. V Guardiane to zhrnuli celkom výstižne: Suddenly je perfektne nedokonalý pop.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame