Album týždňa: Poliça - When We Stay Alive

Album týždňa: Poliça - When We Stay Alive

Štyri roky starý album United Crushes ovplyvnilo tehotenstvo, nový album nahrávala speváčka Channy Leaneagh s korzetom a po ťažkej nehode. Fanúšikovia kapely Poliça ale majú dôvod na radosť. Channy je už v poriadku a bodkou za náročným obdobím je práve januárový album s príznačným názvom When We Stay Alive. "To najdôležitejšie čo mi tá nehoda dala bol čas. Nemohla som nič robiť, upratovať, starať sa o moje dve deti či dokonca opustiť dom. Bola som dlhý čas sama so sebou a tak som si povedala, že je čas začať opäť písať", uviedla Channy Leaneagh, ktorá mala ešte pred nehodou hotových šesť skladieb. Pokračovať ale nedokázala a impulzom, aby opäť začala tvoriť jej bola práve strašidelná nehoda, kedy spadla zo strechy.

Channy Leaneagh  si toho v živote zažila dosť. Ako nedávno prezradila stala sa obeťou sexuálneho násilia a psychicky ju vyčerala aj nehoda spred dvoch rokov. Ako tvrdí niekoľko mesiacov strávených doma spôsobilo, že už teraz sa desí toho, že pôjde na turné, opustí deti a pôjde medzi ľudí. Pomáha jej ale technika vizualizácie, kedy sa vracia do minulosti. Na albume pätice Poliça tak nájdete aj pár love songov, ktoré ale Channy venovala sama sebe. O vzťahu, úcte a kontrole nad vlastným telom je aj skladba Be Again, ktorá bola prvou ktorú Channy Leaneagh po nehode napísala.

Nahrávanie novej štúdiovky Poliça prebiehalo pred nehodou Channy Leaneagh štandardne, jediné čo ich trápilo bola tvorivá kríza. Po nehode zmenili ale aj spôsob nahrávania. Producent a zvukár Alex Proctor pre Channy dokonca vytvoril špeciálne štúdio v jej spálni s možnosťou nahrávania aj priamo z postele. "Mala som pocit, že dlhé roky bola moja myseľ fixovaná na predstavu, že nechcem žiť. Nechcela som na to myslieť, no vždy to tam bolo. A potom prišiel ten hrozný pád. Zažila som takú bolesť ako nikdy predtým a zostala som v tej bolesti celkom sama. Vtedy sa opäť vynoril ten hlas a pýtal sa ma : stále chceš zomrieť, naozaj to chceš? A vtedy v tej bolesti som sa cítila taká živá ako nikdy predtým. Otvorilo mi to oči v tom ako som doteraz mrhala svojim životom. Bolo to znamenie, že je čas sa prebrať a žiť a nesprávať sa tak akoby som už bola mŕtva", uviedla Channy Leaneagh pre mspmag.com.

Poliça je projektom piatich hudobníkov, z ktorých každý na album prispel aj vlastnými nápadmi, ale pod väčšinou skladieb je už tradične podpísaná dvojica Channy Leaneagh a Ryan Olson. Texty ale napísala Channy Leaneagh, ktorá sa tiež netají tým, že pri nahrávaní je sama a nikto jej do toho ako znie  Poliça nemôže hovoriť. Zatiaľ čo predošlé albumy Poliça boli o jej vzťahu so svetom, v poradí štvrtá štúdiovka je hlavne o vzťahu k nej samej a ceste, ktorou si prešla, aby sa vysporiadala s traumami z minulosti.  Pri písaní skladieb a hľadaní seba samej ju vraj inšpirovali knihy Ekharta Tollea či Eleny Ferrante.

Album When We Stay Alive bude zrejme pre kapelu Poliça znamenať začiatok novej éry. Po takmer smrteľnej nehode už totiž Channy Leaneagh zrejme nikdy nebude taká ako predtým a ako tvrdí samotná hudobníčka po tomto zážitku sa už nechce ponáhľať a energiu chce sústrediť hlavne na užívanie si života a nie naháňaním sa za stále novým cieľom či počtom odohraných koncertov. "Album When We Stay Alive je dôkazom toho, že dokážete nájsť svetlo a niečo pozítivne aj v tých najtemnejších situáciách", uviedla Channy Leaneagh pre magazín DIY.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame